Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 07:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/skyddsombud-kraver-atgarder-efter-stenkastning/

STHLM

Skyddsombud kräver åtgärder efter stenkastning

I februari utsattes ordningsvakter för stenkastning i Rågsved. Foto: Jessica Gow/TT

Medarbetare på Nokas utsattes tidigare i år för stenkastning i södra Stockholm. När en ruta på bilen krossades fick personal glassplitter på sig. Ett skyddsombud kräver nu att samtliga rutor i deras bilar ska lamineras men vaktbolaget säger nej.

I en anmälan till Arbetsmiljöverket skriver skyddsombudet att det var i februari som ett mobilt team med ordningsvakter från Nokas utsattes för stenkastning i Rågsved i södra Stockholm. En av bilens bakre rutor krossades och föraren träffades av glassplitter.

Skyddsombudet kräver nu att samtliga fordon som de mobila ordningsvakterna använder ska förses med laminerade rutor. I nuläget är bara de främre rutorna splitterskyddade.

Nokas menar å sin sida i sitt svar till Arbetsmiljöverket att åtgärden inte är motiverad av kostnadsskäl. Man skriver också att ”det bästa sättet att hantera en arbetsmiljörisk är att inte utsätta sig för den” och konstaterar att vaktbolagets personal inte förväntas åka till områden där en ”förhöjd risk för stenkastning föreligger”.

Enligt Nokas instrueras personal istället, om situationen är riskfylld, att söka sig till säkerhet, lämna platsen och larma polis.

Läs mer: Stenkastare anföll polisbil i Husby