Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 14:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/skyddsombud-polisanmalde-region-stockholm-efter-sjukskoterskas-dod/

STHLM

Skyddsombud polisanmälde region Stockholm efter sjuksköterskas död

Sjuksköterskan som vårdat covid-19-patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge avled i sitt hem i slutet av april.
Sjuksköterskan som vårdat covid-19-patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge avled i sitt hem i slutet av april. Foto: Patrik Österberg/TT

Skyddsombud för Läkarföreningen polisanmälde region Stockholm för grovt vållande till annans död i samband med en sjuksköterskas död på Karolinska. 

– Det kan inte uteslutas att det har funnits brister i hennes skyddsutrustning utifrån ett skyddsperspektiv eller att arbetsgivaren inte har vidtagit nödvändiga åtgärder för att skydda personal, säger Mikael Nilsson, en av anmälarna. 

Dödsfallet gäller en 39-årig sjuksköterska på Karolinska i Huddinge som var inlånad till infektionsavdelningen för att arbeta med covid-sjuka patienter. Sjuksköterskan var sjukskriven och hade testats positivt för covid-19. Hon avled i sitt hem i slutet av april. 

I förra veckan stod det klart att åklagare inlett en förundersökning om grovt vållande till annans död, efter att skyddsombud gjort en polisanmälan efter sjuksköterskans död och pekat på bristfällig skyddsutrustning. 

Kammaråklagare Jennie Nordin har tidigare sagt att det i nuläget inte finns någon misstänkt. Men av polisanmälan, som DN har tagit del av, framgår det att anmälan är riktad mot region Stockholm. 

Polisanmälan har gjorts av Mikael Nilsson, huvudskyddsombud för Läkarföreningen på Karolinska i Solna tillsammans med Christer Almgren-Lidman, som har motsvarande roll på Karolinska i Huddinge. 

I anmälan framhålls att skyddsombuden i regionen under en tid varit oense med regionen om vilken skyddsutrustning som används på sjukhusen, då det inte är samma som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. 

DN har tidigare berättat att regionen vid flera tillfällen kommit med nya riktlinjer för skyddsutrustning, och med hänvisning till ”vårdhygienisk expertis” inom regionen förordat en ”basnivå” för att skydda de anställda, vilket bland annat omfattat kortärmat förkläde i stället för långärmat, och att vanligt kirurgiskt munskydd är tillräckligt skydd mot smittan i stället för säkerhetsklassade FFP3-andningsskydd. 

 – Det räcker ju för den här typen av smitta, det finns god evidens för det. Det säger våra vårdhygienexperter. Ingen har evidens för just covid-19 specifikt, men det är ju ett virus som man har fastställt smittvägar för och då bör ju det här räcka precis som för andra virus som sprids på samma sätt, har regionens chefläkare Elda Sparrelid tidigare sagt till DN. 

Efterhand har även Folkhälsomyndigheten justerat sina riktlinjer, vilka nu ligger på en lägre nivå än vad WHO förordar.  

– Under covid-19-pandemin är det problematiskt att region Stockholm och företrädare för vårdhygien Stockholm har kommit med styrande dokument där det finns meningsskillnader mellan rekommendationer gällande skyddsutrustning och perspektiv. Det har förekommit att företrädare för vårdhygien har förordat lägre krav än internationella riktlinjer som kan ha lett till att personal smittas i onödan, säger Mikael Nilsson, som uppfattar att lokala chefer med arbetsmiljöansvar saknar kompetens och förståelse för just betydelsen av skyddsutrustning. 

I anmälan lyfter skyddsombuden också att Karolinska i Huddinge har testat sin personal mot covid-19 i högre omfattning än andra enheter, och att många varit sjukskrivna. 

– Nu kan vi konstatera att en ung människa har avlidit, sannolikt på grund av covid-19-relaterad sjukdom. Det kan inte uteslutas att det har funnits brister i hennes skyddsutrustning utifrån ett skyddsperspektiv eller att arbetsgivaren inte har vidtagit nödvändiga åtgärder för att skydda personal. Med hänsyn till den avlidna och hennes anhöriga och all vårdpersonal är det därför viktigt att polismyndigheten får utreda ansvarsfrågan.

DN har sökt företrädare för region Stockholm. Presstjänsten som skriver i ett mejl, att avstämning gjorts med regionens jurister, och att frågor ska besvaras av Karolinska: 

”Vi värnar alltid personalen och för att dom ska ha en så bra arbetsmiljö som det går ska dom ha en bra skyddsutrustning. Anmälan är gjord mot Region Stockholm eftersom det är den juridiska personen men i och med att arbetsmiljöansvaret inom regionen är fördelat till Karolinska är det dom som svarar på frågor kring detta.”

Karolinska har meddelat att man inte kommenterar ärendet. 

Läs mer: Sjuksköterska avled efter att ha smittats av coronaviruset

Läs mer: Åklagare inleder förundersökning efter att sjuksköterska med covid-19 dog