Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 08:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/skyller-dubbelmordet-i-vallentuna-pa-varandra-dom-vantas-i-dag/

STHLM

Livstids fängelse för dubbelmord i Vallentuna

En kvinna och en man hittades mördade i sitt hus i Vallentuna för knappt ett år sedan – nu har två män dömts till livstids fängelse för mord.
En kvinna och en man hittades mördade i sitt hus i Vallentuna för knappt ett år sedan – nu har två män dömts till livstids fängelse för mord. Foto: Lisa Mattisson

För knappt ett år sedan hittades en kvinna och en man mördade i sitt hus i Vallentuna. På torsdagen dömdes två män till livstids fängelse för att ha mördat kvinnan. Men ingen döms för mordet på mannen.

TT Text

Tidigt på morgonen den 11 januari 2020 trängde sig en 26-åring och en 28-åring in i offrens avsides belägna hus i Vallentuna. Männen hade fått reda på att mannen i huset hade sålt en släktgård för en stor summa pengar och åkte dit för att råna honom.

De var maskerade och tvingade med hot och våld paret att lämna ut inloggningsuppgifter till sina bankkonton och ska också ha tilltvingat sig kontanter.

Av domen framgår att gärningsmännen planerat rånet i ett par dagar och de har också erkänt att de utfört det tillsammans.

Därefter har mannen och kvinnan mördats.

Men när det gäller morden på den 61-årige mannen och den 52-åriga kvinnan har de både männen förnekat och skyllt på varandra.

– Om de åtalade skyller på varandra kan det vara svårare att värdera bevisningen, säger rådman Mathias Wastesson som dömt i målet.

Tingsrätten finner dock att det är bevisat att de båda männen tillsammans och i samförstånd har dödat kvinnan och de döms därför båda för mordet på henne.

Men när det gäller mordet på 61-åringen ändrade åklagaren i slutet av huvudförhandlingen åtalet och begärde att endast 28-åringen skull dömas för det.

– Då är det bara det som tingsrätten kunnat pröva. Vi kan inte pröva om den andre mannen deltagit i detta, säger Mathias Wastesson.

Det aktuella huset ligger något ensligt i ett skogsområde strax väster om Vallentuna.
Det aktuella huset ligger något ensligt i ett skogsområde strax väster om Vallentuna. Foto: Lisa Mattisson

Den 26-årige mannen pekade ut 28-åringen som gärningsman men tingsrätten skriver i domen att hans berättelse varken är ”trovärdig eller tillförlitlig” och i princip utan bevisvärde.

Tingsrätten finner att den bevisning gällande mordet på mannen som åklagaren presenterat inte är tillräcklig för att det ska anses ställt utom rimligt tvivel att 28-åringen ensam utfört mordet. Han frikänns därför från det brottet och ingen döms för mordet på mannen.

Den 28-årige mannens advokat Martin Cullberg säger att det var väntat med en fällande dom i tingsrätten och han har redan lämnat in ett överklagande.

– Vi har goda förhoppningar om att det här kommer att ändras i hovrätten. Min uppfattning är att den bevisning som finns inte är tillräcklig, säger Martin Cullberg.

Advokat Björn Sandin som företräder den 26-åringen säger till TT att han på eftermiddagen träffat sin klient och de förbereder också ett överklagande.

– Han är oerhört besviken eftersom han döms för mord mot sitt nekande. Det är inte så mycket att fundera över utan domen kommer att överklagas, säger Björn Sandin.

Han konstaterar att rätten gjort två olika bedömningar när det gäller morden.

– I ena fallet som gäller mannen har man kommit fram till att den utredning som finns inte kan tala om vem som har gjort sig skyldig till våldet mot honom. Det tycker jag är en riktig bedömning. Men sedan har man valt en annan strategi och linje när det gäller kvinnan. Där tycker jag att man borde ha kommit till samma slutsats som man gjorde vid bedömningen av bevisningen som gällde mannen, säger Björn Sandin.

Läs mer:

Misstänkta för dubbelmordet i Vallentuna skyller på varandra

Pengar troligt motiv till brutalt dubbelmord

Ämnen i artikeln

Vallentuna
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt