Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Skyltproblem på SL-bussarna

Missade du bussen i morse? Du skulle ha tagit den som det stod ”Ej i trafik” på. På grund av ett tekniskt fel var merparten av SL: s bussar felskyltade på måndagsmorgonen. Felet kommer förmodligen inte att vara avhjälpt förrän i morgon bitti.

– Det är möjligt att en del busslinjer kan bli korrekt skyltade i eftermiddag, säger Jesper Pettersson, pressekreterare vid SL.

På många av SL: s bussar stod det på måndagsmorgonen ”Klar för trafik”, eller ännu värre ”Ej i trafik”. Enda sättet för resenärerna att ta reda på vilken buss som kom in till busshållsplatsen var att sticka in huvudet och fråga busschauffören om vilket nummer bussen hade och vart den var på väg.

– Det är lite jobbigt för busschaufförerna. De får prata så att stämbanden gör ont, säger Jesper Pettersson, pressekreterare vid SL.

Det är ett datakommunikationsfel som gör att bussarna inte kan skyltas upp utanpå. Inne bussen fungerar allt som det ska. Tidtabellerna finns digitalt i bussarna och det var när dessa skulle överföras som något gick sönder inne i filen.

– Det kan ha att göra med att vi gick över från sommar- till vintertidtabell i dag, men det är inte klart att det berodde på det. Vi gör ju kontinuerliga uppdateringar, säger Jesper Pettersson.

Datatekniker jobbar nu med att åtgärda problemet. Men det dröjer förmodligen till tisdagsmorgonen innan alla bussar är riktigt skyltade.

– Till dess får vi köra med den gamla hederliga analoga metoden, säger Jesper Pettersson.

Den innebär att busschaufförerna sätter upp handskrivna lappar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.