Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 19:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sl-buss-i-frontalkrock-med-lastbil-flera-skadade/

STHLM

SL-buss i frontalkrock med bärgningsbil – flera allvarligt skadade

47 sek. En buss på linje 433 på väg mot Slussen från Värmdö frontalkrockade på måndagsmorgonen med en bärgningsbil.

En linjebuss frontalkrockade med en bärgningsbil på länsväg 222 vid Stavsnäs, i Värmdö kommun, på måndagsförmiddagen. Sammanlagt skadades 20 personer i olyckan varav fyra allvarligt. Bussföraren, som är en av de allvarligt skadade, klämdes fast vid kollisionen.

Larmet om olyckan inkom klockan 9.21 på måndagen.

– Busschauffören klämdes fast, han är allvarligt skadad. Vi har tagit loss honom och han har avförts till sjukhus i ambulanshelikopter, sade Tony Frank, ledningsbefäl på Storstockholms brandförsvar, strax efter klockan 10 till DN.

Väg 222 var under dagen avstängd från Ålstäket till bron över Strömma Kanal medan bärgningsarbetet pågick. Efter sanering och halkbekämpning på platsen öppnades vägen i båda färdriktningarna vid 17-tiden.

Waxholmsbolaget meddelar att de satt in extra turer med anledning av olyckan. De kör extra kvällsturer från Stavsnäs (linje 16) och Sollenkroka (linje 14).

Larmet om den svåra olyckan inkom klockan 9.21 på måndagsförmiddagen.
Larmet om den svåra olyckan inkom klockan 9.21 på måndagsförmiddagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enligt SL är det en buss på linje 433 som varit inblandad i olyckan. Den var vid olyckstillfället på väg mot Slussen i centrala Stockholm.

– Alla våra bussar har vinterdäck den här tiden på året – men vi använder inte dubbdäck, säger Karin Nilsson Malmén på bussbolaget Keolis pressjour.

Räddningstjänsten hade som mest 13 enheter på plats. Av de 20 personer som skadades vid olyckan har 12 transporterats till sjukhus med antingen ambulans eller ambulanshelikopter.

– Av dem har fyra allvarliga skador och åtta mer lindriga. Inga livshotande skador har rapporterats. Busschauffören är en av de allvarligt skadade, säger Ola Österling vid Stockholmspolisen.

Bild 1 av 2 Viktor Zetterberg, här tillsammans med farmor Eva Zetterberg, kom inte iväg som vanligt på morgonen när busstrafiken ställdes in. ”Min första tanke var att jag inte kan ta mig till skolan, min andra tanke var om någon av mina kompisar var med på bussen som krockade.”
Foto: Miranda Solvang
Bild 2 av 2 Bussen var på väg Slussen när olyckan inträffade.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Runt klockan 11.20 meddelade polisen att sjukvårdsinsatsen på platsen avslutats och att en brottsutredning har tagit vid. Händelsen rubriceras som vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Olycksplatsen dokumenteras av polis på plats. Både kriminaltekniker och Haverikommissionen har konsulterats.

Efter olyckan har trafikläget på platsen blivit ”kaotiskt”, enligt polisen.

– Många testar småvägar och försöker ta sig fram på eget bevåg. Man följer inte anvisningarna, säger Ola Österling.

Den aktuella bärgningsbilen kördes av vägassistansbolaget Falck.

– Vi vet inte så mycket mer än att olyckan har skett, säger Christoffer Hultin, nätverksansvarig för bärgarna på Falck.

– Just nu låter vi räddningstjänsten göra sitt jobb. Utredningen på plats får avgöra vad som hänt. Det är olyckligt varje gång det händer olyckor, oavsett i vilken omfattning. Vi får avvakta lite grann.

Hur mår er förare?

– Det är svårt att säga. Han måste föras till sjukhus och få en ordentlig koll. Vi har haft kontakt med honom, men det är svårt att säga över telefon.

Agneta Widman som bor i närheten av olycksplatsen säger att vägsträckan drabbats av olyckor tidigare.

– Det är hemskt det som skett. Man borde propagera för ett mitträcke. Det smäller någon gång varje år på den här vägen, säger hon till DN:s reporter på plats.

Eddie Zetterberg som också bor i närheten säger att det inte finns mycket manöverutrymme för den som kör här.

– När det kommer två bussar eller lastbilar i bredd är det inte mycket plats kvar.

Bild 1 av 2 Väg 222 stängdes av efter olyckan. Trafikverket avråder från resor med bil och kollektivtrafik till och från Värmdö via väg 222 under eftermiddagen och tidiga måndagskvällen.
Foto: Miranda Solvang
Bild 2 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Eddie Zetterbergs barnbarn, Värmdöbon Viktor Zettberberg, kom inte iväg som vanligt på morgonen när busstrafiken ställdes in.

– Min första tanke var att jag inte kan ta mig till skolan, min andra tanke var om någon av mina kompisar var med på bussen som krockade. Jag hoppas inte det.

På platsen råder mycket halt väglag, meddelar polisen. Enligt Trafikverket gjordes förebyggande halkbekämpande insatser under söndagskvällen mellan Stavsnäs och Orminge på grund av risk för halka på den våta vägbanan.

Läs mer: Taxiföraren Rikard var först på plats - ”Aldrig sett något värre”

Ämnen i artikeln

SL
Värmdö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt