Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

SL-chaufför stal från sovande tonåring

Här tar SL:s busschaufför Josefine Gustafssons studentpresent. Övervakningsbilder avslöjar hur han först stjäl från den sovande tonåringen – och sedan hjälper henne av bussen. ”Jag vågar knappt åka buss själv längre”, säger Josefine Gustafsson, 19.

Det var i augusti i fjol som Josefine Gustafsson mötte upp sina tidigare klasskamrater efter en lång arbetsdag. När det vad dags för hemgång satte hon sig på SL:s nattbuss till Tyresö. För att hålla sig vaken spelade hon spel på sin mobiltelefon, men ögonlocken blev allt tyngre och till slut somnade Josefine med mobiltelefonen i handen.

Strax innan bussens ändstation väcktes hon av chauffören – och skyndade av bussen.

– Jag skämdes så mycket över att jag hade somnat att jag först när jag stigit av upptäcker att både min mobiltelefon och de 1.800 kronor som jag fått i studentpresent är borta, säger Josefine Gustafsson.

När hennes mamma dagen efter ringde till bussbolaget fick hon höra att dottern varit full och förmodligen slarvat bort sina saker.

Nästa besvikelse kom när Josefines polisanmälan lades ner samma dag. Frustrerad ringde hon upp polisen och kom då i kontakt med Patrik Lillqvist, kommissarie på Nackapolisen. Han är kritisk till att kollegornas agerande:

– När jag läste utredningen kunde jag konstatera att det fanns möjlighet att hitta bevis som kunde styrka brott. Om man är fördomsfull kan man lätt göra samma tolkning som busschauffören gjorde, att en som somnar på bussen är berusad och inte har koll. Men kan vara trött av flera skäl, till exempel utarbetad, som i det här fallet, säger han.

Bara några dagar senare hade Patrik Lillqvist löst fallet. Övervakningsfilmen som han begärde ut från SL hade nämligen fångat hela händelseförloppet.

På filmen syns en sovande Josefine, då ensam kvar på bussen. Busschauffören går fram till den sovande tonåringen. Först tar han hennes mobil och stoppar ner den i bakfickan. Sedan öppnar han hennes väska, tömmer plånboken och lägger tillbaks den. Strax därefter väcker han henne och hjälper henne av bussen.

– Man vill inte tro att busschaufförer ska göra sådant. Det här är människor man ska lita på, säger Josefine.

Polisen misstänker att chauffören hade satt detta i system då man vid en husrannsakan hittade ännu fler mobiltelefoner – och datorer. Några värdesaker visade sig tillhöra personer som åkt samma buss, vid andra tillfällen, varav en i likhet med Josefine somnat under färden och väckts av chauffören.

Under rättegången erkände busschauffören dock endast att han stulit från Josefine – för att köpa en present till sin mamma. Han nekade dock till övriga anklagelser och åtalet om häleri ogillades.

– Allt han uppgav om hur han kom över godset bevisade vi var lögn. Mer kan vi inte göra, säger Lillqvist.

Busschauffören dömdes i slutet av april till villkorlig dom och 160 timmars samhällstjänst. Han säger till DN att han ångrar sitt agerande:

– Telefonen bara låg där och jag trodde inte den var hennes. Det var lockande att ta den. Men jag inser hur dumt det var.

Sedan stal du hennes pengar. Nu är en ung flicka rädd för att åka buss. Hur känner du inför det?

– Det är inte bra. Jag ångrar mig verkligen och har bett om ursäkt.

Busschauffören var anställd på ett bussbolag som kör åt SL. Enligt Johan Nordgren på SL:s presstjänst ser man allvarligt på det inträffade:

– Det får inte hända. Man ska naturligtvis kunna känna sig trygg i SL-trafiken och säker på att sådant här inte händer, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.