Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 06:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sl-gor-det-mojligt-att-blippa-resan-med-bankkortet/

STHLM

SL gör det möjligt att blippa resan med bankkortet

Förhoppningen är att resenärer med början hösten 2019 ska kunna ta sig igenom spärrarna med bankkortet.
Förhoppningen är att resenärer med början hösten 2019 ska kunna ta sig igenom spärrarna med bankkortet. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Nästa höst ska det bli möjligt att betala sin buss- eller tunnelbaneresa genom att ”blippa” sitt bankkort. Det nya systemet gör det möjligt för resenärer att ta sig igenom spärrarna utan att ha pengar på bankkortet.

– Det är något vi har räknat in i det här, för att det ska vara smidigt, säger Christian Hoffmann, presskommunikatör på SL.

Agnes Laurell
Rätta artikel

Ett smidigare betalsystem för resenärerna. Så beskrivs möjligheten att kunna ”blippa” sitt betalkort direkt i spärren i stället för att använda dagens SL:s access-kort. 

– Tanken är att det ska införas till nästa höst, år 2019, säger Christian Hoffmann, presskommunikatör på SL.

Beslutet om att införa det nya systemet fattades redan i somras. I det genomförandebeslut som röstades igenom i landstinget lyfts risken att resenärer kan få en biljett utan pengar på kortet, vilket Stockholm Direkt var först att rapportera om.

När ett kort ”blippas” kontrolleras att kortet är giltigt, sedan ska spärren öppnas och pengarna dras från kontot vid ett senare tillfälle.

Läs mer: Snart kan du betala SL-biljetter med Swish

”Det innebär att det finns risk för att betalningen för resan uteblir om det till exempel finns för lite pengar på kontot eller om någon använder ett spärrat betalkort innan biljettsystemet fått information om att kortet är spärrat”, står det i genomförandebeslutet.

– Det är någonting vi har tittat på och det kommer finnas system för att spärra kort som utnyttjas på felaktigt sätt, säger Christian Hoffmann.

Om pengarna för biljetten inte kan dras kommer det aktuella kortet att spärras till dess att de obetalda biljetterna har betalats.

– Så att man inte kan resa på det igen, säger Christian Hoffmann.

Kostnaden för att ställa om det nuvarande systemet till att kunna läsa av betalkort beräknas till 57 miljoner kronor. Det ses som ett första steg i att fasa ut det nuvarande betalsystemet i Stockholms lokaltrafik.