Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

SL-kort kan snart ersättas av ”blippande” bankkort

Foto: Lars Epstein

Slipp SL Access-kortet och ”blippa” istället bankkortet för att betala resan på tunnelbanan eller bussen.

Den tekniken väntas bli verklighet nästa sommar.

– Du slipper ladda ditt access-kort vid en automat för att istället kunna använda ditt bankkort. Vi tar helt enkelt bort ett onödigt steg i biljettköpet, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) i ett pressmeddelande från Moderaterna.

För att kunna utnyttja denna möjlighet måste man ha ett så kallat kontaktlöst bankkort, som kan genomföra betalningar genom att bara hållas mot en kortläsare.

För en beräknad kostnad av 57 miljoner kronor kan SL:s system ställas om till att acceptera denna teknik, och därmed i förlängningen börja fasa ut det nuvarande biljettsystemet. 

– 99 procent av alla kort väntas vara kontaktlösa under slutet av 2019. Utvecklingen går rasande snabbt och SL måste inte bara följa med, utan leda utvecklingen, säger Kristoffer Tamsons i pressmeddelandet.

Den nya tekniken skulle kunna börja användas från och med nästa sommar. Trafiknämnden ska fatta beslut i frågan den 19 juni. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.