Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”SL-kortet höjs med tre chipspåsar”

Tre chipspåsar. Värre än så tycker inte Stockholms finanslandstingsråd Torbjörn Rosdahl (M) att höjningen av SL-kortet med 100 kronor i månaden är.

– Det vore orimligt om inte SL-kortet kostade lite mer. Jag har själv fått mer i plånboken, säger han till Stockholm City och försöker sätta höjningen i perspektiv.

– Hundra kronor, det är tre chipspåsar.

Frågan är om den familj med två, icke-studerande (studerande får något lägre höjning i antal kronor), tonåringar vars årskostnad ökar med 4.800 kronor känner sig lättade av den förklaringen.

Rosdahl försvarar höjningen med att familjen också har fått mer i plånboken av regeringen.

– Jag antar att det i familjen är två vuxna som jobbar, då har de fått två månadslöner extra också. Med den här regeringens jobbskatteavdrag har till exempel en sjuksköterska fått en trettonde månadslön.

Enligt Stockholm City borde ett SL-kort, om det hade följt samma prisökning som andra varor sedan 1991, kosta 378 kronor. I stället kostar det från 1 september mer än det dubbla, 790 kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.