Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 02:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sl-tappar-miljarder-under-coronakrisen/

STHLM

SL tappar miljarder under coronakrisen

Det är glest i kollektivtrafiken och SL tappar mycket i biljettintäkter under krisen.
Det är glest i kollektivtrafiken och SL tappar mycket i biljettintäkter under krisen. Foto: Henrik Montgomery/TT

SL kommer att gå med tre miljarder kronor i förlust under 2020 på grund av coronakrisen. Det visar en ny prognos från regionens trafikförvaltning.

– Kollektivtrafiken går en coronasmäll till mötes. Om krisen fortsätter i samma takt som i dag riskerar kollektivtrafiken i Sverige att förlora upp till 10 miljarder kronor i biljettintäkter till årsskiftet, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

Färre resenärer och full trafik, som en följd av statens rekommendationer och krav, innebär att landets kollektivtrafik rullar för fullt, men utan kostnadstäckning. Svensk kollektivtrafik har uppskattat kostnaden för detta till över en miljard kronor i månaden i förlorade biljettintäkter. Kollektivtrafiken i Stockholm utgör inget undantag, visar trafikförvaltningens sammanställning av årets första månader. 

Ett år som inleddes starkt med fler resenärer och ökade intäkter har i coronakrisens spår snabbt förbytts. Biljettintäkterna faller handlöst. Totalt prognostiseras nu för ett resultat om minus 3 miljarder kronor 2020.

– SL har sedan 2015 vänt sin ekonomi från underskott till stabila överskott och gått plus med över 1,6 miljarder kronor. Ordning och reda i ekonomin är den bästa krockkudden man kan ha för att möta coronasmällen och fler åtgärder kommer att vidtas för att säkerställa SL:s beredskap, men det ansvaret måste delas med fler, säger Kristoffer Tamsons.

Sammantaget innebär coronakrisen att SL, under tidsperioden januari–april 2020, backade mer än 600 miljoner kronor från budget, motsvarande 429 miljoner kronor lägre än samma period 2019.

– Ronald Reagan sade en gång att de mest skrämmande orden som finns är ”jag är från staten och jag är här för att hjälpa dig”. Kollektivtrafiken behöver dock höra de orden igen. Regeringens aviserade stöd till kollektivtrafiken var välkommet, men är långt ifrån tillräckligt. Det behövs en garanti från staten om full kompensation för den samhällsinsats som nu utförs, säger Tamsons.

Läs mer: Uppmaningen till stockholmarna: Undvik att åka kollektivt i helgen  

Läs mer: Efter kritiken: Så många reser kollektivt i coronakrisen