Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

SL vill ha höjda plankningsböter och tunnelbanepoliser

Foto: Henrik Isaksson/IBL

Landstinget vill ha tunnelbanepoliser. Man vill också kunna utfärda högre böter till plankare och ge trygghetspersonal rätten att gripa personer som inte identifierar sig i t-banan. Det klubbades på trafiknämnden under tisdagen.

Under tisdagen sammanträdde trafiknämnden i Stockholms läns landsting. Där beslutades bland annat att landstinget ska utreda om det är möjligt att låta väktare bötfälla klottrare i kollektivtrafiken.

Det klubbade ärendet i tisdagens trafiknämnd innebär också att landstinget ska kontakta Transportstyrelsen och verka för att kunna höja bötesbeloppet för personer som reser utan giltigt resebevis.

Läs mer: SL vill höja böter för fuskåkande

Dessutom ska landstinget verka för att regeringen skyndsamt återinstallerar en särskild tunnelbane- och pendeltågspolis.

Trafikförvaltningen skriver i sitt tjänsteutlåtande att en särskild tunnelbanepolis är önskvärd eftersom det behövs en styrka som är specialkunnig inom området kollektivtrafik. En sådan särskild polisiär enhet fanns fram till mitten av 2000-talet.

Dessutom klubbades det att landstinget ska verka för att trygghetspersonal ska få rätt att gripa personer som vägrar identifiera sig i kollektivtrafiken. 

Beslutet klubbades av en majoritet bestående av Alliansen i trafiknämnden. Socialdemokraterna och Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet, även om Socialdemokraterna stod bakom huvuddelen av beslutet. Vänsterpartiet var emot planerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.