Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/slaget-vid-baggensstaket-i-repris-efter-300-ar/

STHLM

Slaget vid Baggensstäket i repris efter 300 år

Några till hälften civilklädda ”karoliner” övar skjutställningar inför söndagens duster. Foto: Lars Epstein

Hotfullt mullrade åskan påminnande om ryska musköter när jag tog mig ut till halvön och naturreservatet Skogsö en halvtimmes promenad från Saltsjöbanan station Neglinge. Därute på Skogsö, inte långt från Fisksätra, stod slaget vid Baggensstäket mellan de svenska karolinerna och ryssarna för 300 år sedan, den 13 augusti 1719.

Och nu har ett kompani soldater, pikenerare och musketerare, (=medlemmar i den ideella föreningen Svenska Lif:Compagniet) från det stora nordiska kriget just slagit läger med sina tält vid de historiska slagfältet inför söndagens stridsuppvisningar på platsen med hundratals deltagare i tidsriktiga uniformer.

I det nyupprättade fältlägret dök en och annan 1700-talsperson upp. Foto: Lars Epstein

Det var för att få fart på de tröga fredsförhandlingarna och få svenskarna att acceptera de hårda villkoren efter det stora nordiska kriget och Karl XII:s död 1718 som tsar Peter på sommaren och hösten 1719 skickade hela sin östersjöflotta att härja och bränna längs den svenska östersjökusten. Det hela känt som ”rysshärjningarna”.

”Karolinen” Göran Medin rörde sig i de här trakterna på Skogsö som pojke och hittade då både nödmynt och en kula från slaget vid Baggensstäket 1719. Här berättar han om tältlägret och de kommande stridsuppvisningarna på söndag. Foto: Lars Epstein

För den som vill uppleva en doft av den karolinska tidens musketerare och pikenerare utan att ta sig ända ut till Skogsö finns chansen redan under lördagen. Då paraderar Lif:Compagniet och andra historiska föreningar från Riddarholmskyrkan genom stan till Armémuseum där det blir stridsförevisningar på den gamla kaserngården.

Läs fler texter och se fler bilder av Lars Epstein.