Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 14:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/slaktingar-atalas-for-mord-forsokte-branna-upp-liket/

STHLM

Släktingar åtalas för mord – försökte bränna upp liket

När räddningstjänsten skulle släcka en brand förra vintern påträffades en människokropp i Knivsta.
När räddningstjänsten skulle släcka en brand förra vintern påträffades en människokropp i Knivsta. Foto: Polisen

Den 46-årige mannen blev skjuten med två skott och dog i en lägenhet i Märsta –sedan hittades mannens kropp i en brinnande rishög, enligt åklagaren. Polisutredningen antyder att alkohol, droger och eventuell psykisk sjukdom kan förklara delar av händelseförloppet. Nu åtalas två tonåringar och fyra andra personer för delaktighet i mordet.

Brandmännen ryckte ut tidigt på morgonen den 21 februari 2019 för att släcka en brand i Forsby i Knivsta – men ärendet ändrade plötsligt karaktär när personalen märkte att ett människoben stack ut ur rishögen de hade börjat spruta vatten på. Upptäckten ledde till att polis kallades till platsen och att man tidigt misstänkte att en person hade blivit mördad.

Vid en närmare undersökning kunde man slå fast att liket som hittades i rishögen tillhörde en 46-årig man utan någon fast bostadsadress. Det stod också klart att mannen hade blivit mördad genom att ha blivit skjuten två gånger. 

Utredningen har nu lett fram till att totalt sex personer åtalas för delaktighet i händelsen. En 19-årig ung man och hans farbror, en 48-åring som också saknar fast bostadsadress i Sverige, åtalas för att ha mördat mannen i en lägenhet i Märsta.

Den 46-årige mannen hittades mördad i en brinnande rishög i Knivsta.
Den 46-årige mannen hittades mördad i en brinnande rishög i Knivsta. Foto: Polisen

Åklagaren Anne Sjöblom berättar att det fortfarande är oklart vad motivet bakom händelsen skulle vara. 

– Vi har inget mer motiv än att det har uppstått någon form av bråk i den här lägenheten, säger hon. 

Ytterligare fyra personer åtalas i samband med det misstänkta mordet. Bland annat åtalas 19-åringens flickvän, som vid tillfället bara var 15 år, för skyddande av brottsling. Även hans pappa åtalas för brott mot griftefriden och grovt vapenbrott. 

Åklagaren menar att 19-åringen tillsammans med farbrodern ska ha skjutit den nu döde mannen – som i förhör med olika inblandade personer beskrivs ha varit en god vän till 19-åringens pappa. 

– Jag menar att mordet ägde rum i 19-åringens bostad i Märsta. Det uppstår någon form av bråk och då har den här mannen blivit skjuten, säger Anne Sjöblom. 

I förhör framgår hur farbrodern, som ska ha varit på plats i lägenheten vid tillfället, ska ha varit rejält påverkad av alkohol – och eventuellt även andra droger. Flickvännen beskriver vid flera tillfällen hur det verkade som att farbrodern hade fått någon form av psykos och påstått att mannen som sedan blev skjuten var någon ”helt annan person”. 

Vid ett tillfälle beskriver flickvännen hur farbrodern hade uppmanat hennes 19-årige pojkvän att skjuta 46-åringen. 

”Om du inte skjuter honom nu så kommer han döda din pappa och din tjej”, säger flickvännen i polisförhör att farbrodern sa vid tillfället.

Hon återkommer i förhören till att farbrodern verkar ha fått en psykos. 

”Han trodde det var nån helt annan”, säger hon i förhören om mannen som blev skjuten. 

Har det gjorts någon rättspsykiatrisk undersökning av farbrodern?

– Nej, det har det inte gjorts än. Men i vart fall var de ju påverkade i situationen, säger Anne Sjöblom och lägger till att en sådan undersökning eventuellt kan bli aktuell vid en fällande dom. 

I åtalet framgår att åklagaren menar att 19-åringen och farbrodern ”tillsammans och i samförstånd” har dödat 46-åringen. Åklagaren menar också att farbrodern ”i vart fall” har förmått 19-åringen att skjuta mannen.

I närheten av rishögen hittades tändare med dna-spår från en av de åtalade i målet.
I närheten av rishögen hittades tändare med dna-spår från en av de åtalade i målet. Foto: Polisen

Efter mordet ska det först ha varit en diskussion om hur man skulle göra sig av med den döde mannens kropp. 19-åringen och hans pappa ska sedan ha fraktat undan kroppen och tagit den till rishögen i Knivsta för att på så sätt försöka göra sig av med den, menar åklagaren Anne Sjöblom. Detta ska ha inträffat mellan den 20 och den 21 februari. 

Anna Sjöblom lyfter också fram flera bevis som viktiga för att kunna knyta de åtalade personerna till brottet.

– Vi har teknisk bevisning och har också hittat kulan i lägenheten. På samma sätt finns det teknisk bevisning även i Knivsta, säger hon och lyfter fram bland annat en nyckel som går till 19-åringens lägenhet. 

Efter mordet har flera av personerna på olika sätt försökt undanröja bevis i lägenheten i Märsta, menar Anne Sjöblom. 

– Man har försökt städa i lägenheten. Sedan har man ju lagat det hål i golvet som uppstod när man sköt, säger hon. 

Förutom åtalspunkterna mord, brott mot griftefrid och skyddande av brottsling ingår även grovt vapenbrott i åtalet. Åklagaren menar att både 19-åringen, hans pappa och hans farbror ska ha innehaft ett vapen som har ”varit skarpladdat och innehafts av påverkade personer i kriminell miljö där det kommit till brottslig användning”. 

Rättegången inleds den 9 januari i Uppsala tingsrätt.