Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Släpptes på fri fot trots vapeninnehav – nu överklagar åklagaren

Foto: Janerik Henriksson/TT

En känd kriminell i 20-årsåldern greps i förra veckan i Rinkeby. Han bar skyddsväst och en pistol togs i beslag vid gripandet. Han begärdes häktad misstänkt för grovt vapenbrott – men släpptes på fri fot av domstolen i fredags. Nu har åklagaren överklagat.

Den 20-årige mannen färdades i en bil tillsammans med två personer när de stoppades av polis i Rinkeby. I samband med fordonsstoppet försökte 20-åringen springa från platsen, men polisen hann i kapp honom.

Det visade sig att polisen snabbt kunde identifiera 20-åringen som en av de personer som polisen misstänker är involverad i flera av de pågående och mycket våldsamma konflikter mellan olika kriminella nätverk i Rinkeby.

Mannen hade skyddsväst vid gripandet och bar även på en pistol. Vapnet hade ingen kula i loppet, men det fanns åtta patroner i pistolens magasin. Ammunitionen var av kaliber 7,62, vilket är kraftigt. Mannen hade också 100 gram cannabisharts på sig.

Mannen begärdes häktad, misstänkt för grovt vapenbrott, i fredags. Via sin advokat erkände han den påstådda brottsligheten, men motsatte sig häktningsskälen. Advokaten menade att det påstådda vapenbrottet bevisligen endast begåtts under en kortvarig tid (i bilen) och att eftersom det inte fanns någon patron i loppet så är straffvärdet lågt. Dessutom ansåg advokaten att domstolen hade att beakta mannens låga ålder.

Under häktningsförhandlingen förklarade också 20-åringen att orsaken till att han bar skyddsväst var att han bor i ett osäkert område, så det handlade om hans personliga säkerhet. Varför han hade en pistol eller var han hade fått tag i den ville han inte gå in på.

Läs mer: Rikspolischefen: Rinkeby ingen krigszon

Åklagaren menade dock att risken för att 20-åringen skulle fortsätta sin brottliga verksamhet var stor. Men enligt rättens ordförande, rådman Mattias Möller, utvecklades aldrig skälen till varför risken bedömdes stor. 

– Det nämndes att mannen rör sig i kretsar där vapnet skulle kunna komma till användning, men mer konkret än så var det inte, säger Mattias Möller och tillägger att tingsrätterna inte sitter på någon allmän kunskap om enskilda individer. De känner heller inte till om polisen har underrättelseuppgifter om misstänkta personer som kan ha betydelse för hur ett brott ska bedömas.

Med dagens lagstiftning medför inte brottet i sig obligatorisk häktning.

– Med dagens lagstiftning medför inte brottet i sig obligatorisk häktning, konstaterar Mattias Möller vidare.

I fredags landade domstolen därför i att skälen för häktning inte stod i proportion till brotten och släppte mannen på fri fot. 

Nu har kammaråklagare Ulrika Lindsö överklagat frisläppandet. Det är en relativt ovanligt att åklagare överklagar ett beslut i en häktningsfråga. 

Hon vill inte kommentera sitt beslut, utan hänvisar till det skriftliga överklagade som hon lämnade in till Svea hovrätt på tisdagen. 

Av det framgår att hon anser att hovrätten bör pröva frågan ”snarast” och att mannen är att betrakta som en person som allt sedan ett mord som inträffade sommaren 2015 varit involverad i de konflikter som följt efter mordet. Till överklagandet bifogades också en sekretessbelagd bilaga där ytterligare underrättelseinformation från polisen bifogades.

Men detta var alltså information som inte nådde domstolen i fredags.

Om samma material presenterats för tingsrätten i fredags, skulle det ha förändrat inställningen i häktningsfrågan?

– Det är en hypotetisk fråga som jag inte kan svara på, säger rådmannen Mattias Möller.

Svea hovrätt kommer nu att ”skyndsamt” överpröva Solna tingsrätts beslut att inte häkta mannen. 20-åringens advokat har på sig till i morgon onsdag att yttra sig, därefter avgörs frågan.

 

Fakta.Skärpt vapenlagstiftning

Från 1 januari kommer vapenlagarna i Sverige att skärpas. Minimistraffet för att inneha et skarpladdat vapen blir då två istället för ett års fängelse, vilket gör att så  häktning blir obligatoriskt.

Regeringen hoppas att straffhöjningen kommer att få avskräckande effekt och leda till att antalet vapen i omlopp minskar.

Den som är under 21 år får dock så kallad ungdomsrabatt, vilket innebär rätt att få sitt straff halverat. Det kan leda till att fler unga häktas för vapenbrott, men inte till att själva strafftiden blir längre.

 

 

 

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.