Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 11:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/slarv-brot-strang-sekretess-kansliga-uppgifter-spreds/

STHLM

Slarv bröt sträng sekretess - känsliga uppgifter spreds

En handläggare vid vård- och omsorgsförvaltningen skrev fel adress på ett kuvert, brevet hamnade fel och sekretessbelagda uppgifter röjdes.
En handläggare vid vård- och omsorgsförvaltningen skrev fel adress på ett kuvert, brevet hamnade fel och sekretessbelagda uppgifter röjdes. Foto: Jessica Gow/TT

En handläggare vid vård- och omsorgsförvaltningen i Botkyrka skrev fel adress på ett brev som innehöll känsliga uppgifter. Den som fick brevet öppnade det – och spred uppgifterna vidare till andra.

Nu ska Botkyrka kommun bland annat införa fönsterkuvert för att undvika att samma misstag begås igen.

Vård- och omsorgsnämnden i Botkyrka har nu Lex Sarah-anmält händelsen, vilket nyhetsbyrån Siren var först med att rapportera om.

Av anmälan framgår att det var tredje gången som posthanteringen av sekretessbelagda handlingar fallerar i kommunen.

”Konsekvenserna för den enskilde bedöms vara allvariga”, skriver Frida Petersson, utvecklingsledare i Botkyrka kommun som gjort anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

I det senaste fallet var det en handläggare som fattat ett beslut i ett biståndsärende som rörde en person som har rätt till bistånd enligt LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Beslutet skickades i ett kuvert där handläggaren skrev adressen för hand. Namn och postadress stämde – men när det kom till gatunumret blev det fel.

Posten delade ut brevet till det uppgivna gatunumret – och noterade inte att det fanns ett annat namn på kuvertet. Brevet innehöll uppgifter om namn, personnummer och hälsotillstånd på den beslutet rörde.

Någon vecka efter att brevet skickats fick den person som borde fått brevet höra av sina grannar att det pratades om innehållet i brevet. Det visade sig att den som fått brevet – istället för att skicka det i retur till kommunen – öppnat det och sedan spridit uppgifterna i det till minst tre grannar.

”Uppgifterna ligger under sekretess och den enskildes rätt till skydd för dessa känsliga uppgifter kränktes i och med den felaktiga hanteringen”, konstaterar Frida Petersson i anmälan till Ivo.

Nu ska rutinerna skärpas kring hanteringen av sekretessbelagda handlingar vid förvaltningen. Då man redan haft två liknande, allvarliga fall av slarv, hade man redan inlett ett arbete med detta. Det handlar om hanteringen av såväl intern- som externpostgång där anställda vid förvaltningen inte tagit tillräckligt ansvar för hur man förvarat sekretessbelagda handlingar. 

Nya skriftliga rutiner ska tas fram och vikten av att alla informeras om vad som gäller understryks. Nu har man även beslutat att köpa in fönsterkuvert så att inga adresser skrivs manuellt på kuverten.

Under hösten 2020 kommer man att kontinuerligt följa upp hur arbetet går.

Ämnen i artikeln

LSS
Botkyrka
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt