Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

SLL nekar skadestånd för balsamering

Foto: Alexander Mahmoud

Stockholms läns landsting, genom Karolinska sjukhuset, kommer inte att betala skadestånd för att ha balsamerat en kvinna utan att fråga anhöriga.

Kvinnans make Alan McCabe har, som DN berättat, beslutat att vidta rättsliga åtgärder och krävt landstinget på 30.787 kronor i skadestånd för kränkningen.

Balsameringen ägde rum på ett av landstingets bårhus i september 2014 och räkningen skickades till dödsboet, som är landstingets rutin.

Karolinska skriver i sitt beslut att det inte är uppenbart att sjukhuset gjort fel, och att det därför saknas lagligt stöd för att betala ut skadestånd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.