Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Slottsrenovering slutade i tvist

Stockholm slott har renoverats, men för utföraren Sh bygg gick det inte som planerat. Efter en tvist får nu byggföretaget betala miljoner i vite.

Under en längre tid har en tvist pågått mellan företaget Sh bygg och Statens fastighetsverk (SFV), vilket tidningen UNT var först med att berätta.

Det var i februari 2011 som byggföretaget slöt ett entreprenadavtal med SFV om fasadrestaureringar av Stockholm slott. Planen var att åtgärderna skulle slutföras i december samma år, men i samband med att arbetet blev försenat och klart först i mitten av 2012, uppstod en tvist mellan parterna.

Meningsskiljaktigheterna rörde bland annat ersättning för de utökade fasta kostnaderna och vite. Sh bygg menade att de hade rätt till ersättning för utökade kostnader i och med förseningarna, medan SFV krävde vite för försenat arbete.

Stockholms tingsrätt beslutade i oktober 2014 att Sh bygg inte hade rätt till ersättning och att företaget skulle betala vite på cirka 5,2 miljoner kronor till SFV, samt rättegångskostnaderna på drygt en miljon kronor.

Sh bygg tog ärendet vidare till hovrätten som nu kommit med sin dom. Återigen får SFV rätt och fastställer vitet. Sh bygg ska även ännu en gång betala SFV:s rättegångskostnader på drygt 728 000 kronor.

Enligt hovrättens beslut är det entreprenören brustit i sin organisation. Hovrätten konstaterar även att arbetets omfattning inte har kunnat bestämmas i detalj förrän efter att fasadsten har demonterats och att den osäkerheten ska ha lösts genom löpande räkning.

– Det är fruktansvärt skönt att detta har gått vår väg och att vi gjort rätt bedömning. Sen är det alltid tråkigt när det blir en tvist, säger Johan Zetterberg, fastighetsdirektör på SFV:s fastighetsavdelning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.