Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

SL:s nya gröna mobilläsare är en blippflopp

SL:s nya läsare för mobilbiljetter har installerats på tre stationer. Men för resenärer som försöker ta sig genom spärren med hjälp av mobilen väntar en blippflopp.

– Den optiska läsaren fungerar inte än, den sätts i drift först i april, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL.

Tunnelbanestationerna Globen, Gullmarsplan och Stadshagen är först ut i veckan med att få de nya gröna mobilläsarna och blå kortläsarna i spärrarna. Men resenärer som försöker ta sig igenom spärrarna med QR-koden på sin mobilbiljett kommer att gå bet.

– De gröna kortläsarna fungerar inte än, har man en mobilbiljett måste man fortfarande gå genom den vanliga spärren. Den optiska läsaren måste först installeras och därefter konfigureras för att fungera, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL.

Innan året är slut ska 2.200 bussar, 800 spärrar och 200 spärrkiosker ha de nya mobilläsarna installerade och förhoppningsvis även fungerande.

Läs mer: Snart kan du betala mobilbiljetten med Swish

– På de tre första stationerna kommer de gröna mobilläsarna att fungera först i april. Det står information på läsaren att man måste visa sin mobilbiljett för personalen i spärrkiosken. Men i fortsättningen kommer läsarna att fungera vartefter de installeras, säger Claes Keisu.

Även de blå accesskortsläsarna är nya och visar kortinnehållet direkt i displayen. Enligt SL kan man behöva rikta kortet något högre upp än tidigare för att det ge grönt ljus. 

Kostnaden för de nya kortläsarna beräknas till cirka 95 miljoner kronor eller 30.000 kronor per enhet. Då ingår även kostnaden för installation och ombyggnad av spärrarna. Biljettläsarna ska enligt SL förenkla resandet och stävja fuskåkandet.

Läs mer: SMS-biljett upphör 9 januari 

Förra året såldes drygt 8 miljoner mobilbiljetter, jämfört med knappt 6 miljoner 30-dagarsbiletter. Förhoppningen är att resenärerna i framtiden ska kunna använda mobilen för alla typer av biljettköp, men hittills går bara mobilbiljetter att läsa av i de gröna läsarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.