Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

SL:s vd: Jag är back in business

01:07. SL:s vd Anders Lindström greps på flygplats för snatteri. Nu förklarar han sig i rätten.

Det är inte Anders Lindströms bästa dag när vi träffas i lobbyn på ett hotell i Hongkong.
Den 60-årige vd:n för Stockholms lokaltrafik (SL) greps för snatteri i onsdagskväll. Han hade en plånbok på sig som han inte hade betalat för.

Sedan dess har han suttit i häkte, släppts mot borgen och under fredagen redogjort i en domstol för hur han kunde vandra i väg från en flygplatsbutik med en vara värd 2.400 kronor i fickan utan att betala.

Polisen har gjort en undersökning och beslutat att den ser på händelsen som stöld. Anders Lindström står åtalad och på tisdag väntas domslut i en domstol i Tsuen Wan-distriktet i Hongkong.

– Jag har varit i rätten och erkänt att jag haft en korthållare i min ficka och förklarat att jag inte haft något uppsåt, säger han.

Hur då inte uppsåt? Lyssnar åklagaren på det?

– Jag säger att jag tar ansvar för de här sakerna, men att jag inte haft något uppsåt. Sedan får domaren värdera det om de tycker att det är trovärdigt eller inte.

Anders Lindström påpekar att han köpte en present till sin fru i butiken och tittade på en korthållare till sig själv.

– Jag stoppade ned den i fickan, det är inget jag brukar göra, jag har aldrig gjort det förut, men det blev så den här gången och sedan när jag betalade för presenten hade jag glömt bort den. Det var ingen medveten handling.

Anders Lindström glömde betala, det är han har lagt fram saken.

– Det är så lätt att komma med förklaringar och bortförklaringar, jag kan bara konstatera att det här är ingenting som hänt tidigare, säger SL:s vd.

– Det är fel att säga att jag var trött eller oskärpt. Jag tror det kan hända vem som helst. Inte när som helst och inte hur som helst, men alla kan komma i situationer som man inte har planerat för då handlingen blir fel.

Han är klädd i röd skjorta, talar lugnt men ser trött ut efter domstolsförhandlingen.

Hur mår du?

– Nu är jag back in business. Jag har jobbat länge inom försvaret med stressrelaterad verksamhet. Men det här är det värsta jag varit med om. Det har varit stressigt och man ser livet passera revy.

Anders Lindström har blivit arresterad och åtalad. Lämnat fingeravtryck och fotograferats för kriminalregistret. Tvingats ringa samtal till hustrun och en advokat mitt i natten.

– Allt sådant som man ser på film. Det har inte varit lätt att sova. Men polisen i Hongkong har varit professionell, säger han.

På tisdag väntar rättegång och efter vittnesförhör avgörs saken i domstolen i Tsuen Wan, som endast tar sig an mindre brott i Hongkong och kan utdöma bötesstraff.

– Antingen är jag skyldig och då betalar jag böterna och åker hem. Annars åker jag bara hem efter rättegången, säger Anders Lindström sittande böjd över ett bord, om en friande dom.

Vad händer när du kommer hem till Sverige?

– Det vet jag inte och jag vill inte spekulera. Nu är jag avstängd och jag hade gjort likadant om det hade varit jag som skulle besluta om saken. Jag har tankarna på helt andra håll än att leda SL just nu. Självklart ställs det högre krav på mig som chef än på andra, det har jag inga problem med. Ytterst är det en fråga för min arbetsgivare, säger han, apropå sin framtid som vd.

Han tackar sin fru, familj och kolleger för stödet han fått efter gripandet och sedan händelsen fick stor medial spridning.

– De som känner mig har grundmurat förtroende för mig och de önskar mig inget av detta. Andra kanske gläds över vad som hänt. Jag är en offentlig person och har inga problem med fria medier och demokrati. Men det är annorlunda att utsättas för något som detta.

Anders Lindström har tidigare stuckit ut hakan i debatten om plankarna, de som inte betalar för sig i Stockholms kollektivtrafik.

– Jag vill inte komma med bortförklaringar och är beredd att ta mitt straff. Jag driver inte tesen att det är bra att stjäla. Jag tror på att det finns regler och att man ska betala. Men en del som tycker om att planka är glada över vad som hänt mig. De jämför det med att jag stjäl. De får göra den jämförelsen om de vill, men så ser jag inte på saken.

Fördjupning.Anklagad för snatteri

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.