Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Slussen får ett av fyra nya bibliotek i Stockholm

Anna-Sofia Danielsson går till biblioteket en eller två gånger i veckan för att låna böcker, mest skönlitteratur och dramatik. ”Just nu letar jag efter Virginia Wolfs ”Ett eget rum” till ett skolarbete.”
Anna-Sofia Danielsson går till biblioteket en eller två gånger i veckan för att låna böcker, mest skönlitteratur och dramatik. ”Just nu letar jag efter Virginia Wolfs ”Ett eget rum” till ett skolarbete.” Foto: Erik Englund

Stockholm får fyra nya bibliotek – vid Slussen, i Norra Djurgårdsstaden, Hässelby gård och Kista galleria. Samtidigt planeras för t-banebibliotek vid Gullmarsplan och Liljeholmen.

– Det känns jätteroligt, stockholmarna kommer att märka skillnad, säger kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP).

Biblioteksplanen för de närmaste fyra åren behandlas i kulturnämnden i nästa vecka. Förutom tillskotten ska tre bibliotek – Akalla, Hjorthagen och Gamla stan – läggas ned och verksamheten flyttas.

– De vi flyttar är de bibliotek som har för få besökare. Det viktiga är att vi bygger en struktur för framtiden, biblioteken är ryggraden i stockholmarnas kulturliv, säger Madeleine Sjöstedt.

Verksamheten vid Gamla stans bibliotek flyttas till Slussen.

– Den första anhalten för det nya biblioteket vid Slussen blir Stadsmuseet. Sedan är ambitionen att ha kulturverksamhet, som bibliotek, i en annan byggnad på Slussen, säger Madeleine Sjöstedt.

Hjorthagens bibliotek får flytta in i nybygget i närbelägna Norra Djurgårdsstaden. Dagens verksamhet vid Hjorthagens bibliotek har de lägsta antalen utlån och besök av stadsdelsbiblioteken.

Det nya biblioteket i Hässelby gård ersätter det som har rivits i Hässelby strand. Kista galleria får ett nytt bibliotek, medan Akallas verksamhet – utlån och besök har sjunkit kraftigt i mer än fem år – flyttas till Husby och Kista.

Tunnelbanebiblioteken utökas från dagens tre till fem. Knutpunkterna Liljeholmen och Gullmarsplan får var sitt.

– Det är inte helt fastslaget men vi planerar för det. De t-bibliotek som finns i Högdalen, Bredäng och Stureplan har gått väldigt bra. Besöken har ökat framför allt i Högdalen, säger Madeleine Sjöstedt.

Stora Essingens och Örby bibliotek blir kvar som skolbibliotek men sitter löst som folkbibliotek, vilket ska utredas vidare.

En viktig punkt i planen är att samtliga bibliotek skall vara öppna minst fyra dagar i veckan, varav minst en av dagarna ska vara lördag eller söndag. Biblioteken i Akalla, Björkhagen, Blackeberg, Gamla stan, Hagsätra, Hjorthagen, Sköndal och Telefonplan når inte upp till detta.

– Vårt mål är att biblioteken ska vara öppna när stockholmarna är lediga, säger Madeleine Sjöstedt.

Bbiliotek som byggs upp

Kista Galleria

Hässelby Gård

Norra Djurgårdsstaden

Slussen

Liljeholmen (t-banebibliotek)

Gullmarsplan (t-banebibiliotet)

Bibliotek som läggs ned

Akalla

Hjorthagen

Stora Essingen

Gamla stan

Örby

Biblioteksplanen

I biblioteksplanen för de närmaste fyra åren slås fast att:

Ingen stockholmare skall ha längre än max 30 minuters resa med kollektivtrafik till något av stadens sju fullskalebibliotek. De är Farsta, Skärholmen, Kista, Vällingby, Medborgarplatsen, Kungsholmen och Stadsbiblioteket.

Ett bibliotek bör ha minst 20.000 lån och/eller besök per år för att kunna motiveras som ett angeläget, tillgängligt och effektivt bibliotek. De senaste åren har Akalla, Örby, Björkhagen, Hagsätra, Gamla Stan och Hjorthagen haft siffror som inte når upp till dessa.

Ett bibliotek bör i genomsnitt ha minst 30 besök i timmen. Stadsbiblioteket hade över 400 besök per timme 2010 medan Gamla Stans bibliotek har färre än 15 besök i snitt per öppettimme.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.