Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/slussen-foreslas-som-ny-plats-for-nobelcenter/

STHLM

Slussen föreslås som ny plats för Nobelcenter

Bild 1 av 3 En modellbild av nya Slussen där det föreslaget på ett Nobelcenter finns inritat till vänster.
Foto: Dbox/ Foster and Partner/Stockholms stad
Bild 2 av 3 Stadsgårdskajen som den ser ut i dag.
Foto: Vanni Jung Ståhle
Bild 3 av 3 Platsen sedd från ovan.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter åratal av turer presenterar nu Stockholms stad och Nobelstiftelsen ett nytt förslag på placering av Nobelcenter. Sedan Blasieholmen fått nobben är det istället Slussen som är aktuell.

– Redan i dag ligger Fotografiska och Stockholms stadsmuseum på platsen. Ny placering blir Stadsgårdskajen, sade Joakim Larsson vid en pressträff på fredagen.

TT Text

På plats under pressträffen fanns bland annat stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) och Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten för att presentera en ny plats för det intensivt omstridda centret.

Joakim Larsson inledde sammankonsten med att konstatera att Nobel är ett av våra viktigaste varumärken.

– Vi har arbetat hårt för en ny placering. Och vi kan inte nog understryka hur viktigt det är att ett Nobelcenter finns i staden. Det är världsunikt, sade Joakim Larsson och betonade att centret kommer att synas.

Han påpekade också att nu ska alla inblandade fokusera helhjärtat på arkitektur. Beträffande en mer preciserad tidpunkt för när byggnaden faktiskt kan stå på plats så framhöll Joakim Larsson att överdäckningen först måste vara avklarad. Den ska enligt planen vara färdig kring 2025.

– Som det ser ut nu så håller vi tidsplanen, men det är mycket som händer, sade han.

Atrium Ljungbergs vd Annica Ånäs, borgarrådet Joakim Larsson (M) och Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten höll pressträff i Kulturhuset på fredagen.
Atrium Ljungbergs vd Annica Ånäs, borgarrådet Joakim Larsson (M) och Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten höll pressträff i Kulturhuset på fredagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

 – Det känns väldigt väldigt bra att göra en nystart med det här. Jag tror att Nobelpriset kan bidra till mer än vad det gör i dag och redan i dag bidrar det med väldigt mycket, fyllde Lars Heikensten från Nobelstiftelsen i.

Enligt en bild som presenterades på träffen kommer byggnaden att placeras framför det så kallade Glashuset, där bland annat nyhetsbyrån TT huserar, vid Stadsgårdsleden. Förutom centret kommer även ett hotell och en park att anläggas på platsen, om planerna går i lås.

På pressträffen medverkade även Annika Ånäs, vd för fastighetsbolaget Atrium Ljungberg. Hon var mycket entusiastisk.

– Ett Nobelcenter på plats stämmer väl överens med vår vision, och er vision. Det kommer att bli fantastiskt.

Nobelcentret på Blasieholmen stoppades. På fredagen presenterade ett nytt förslag på placering. Tanken är att det omstridda huset ska byggas på Stadsgårdskajen invid Slussen.
Nobelcentret på Blasieholmen stoppades. På fredagen presenterade ett nytt förslag på placering. Tanken är att det omstridda huset ska byggas på Stadsgårdskajen invid Slussen. Foto: Magnus Hallgren

Atrium Ljungberg, som ska ansvara för bygget, har kommit överens med Stockholms stad om att återlämna markanvisningen Hamnmästaren vid Slussen. Det möjliggör uppförandet av ett Nobelcenter på platsen. I avtalet erhåller Atrium Ljungberg som ersättning markanvisningar vid Slussen, Hagastaden och i Slakthusområdet.

I ett pressmeddelande uppger fastighetsbolaget att man nu planerar att bygga ett hotell ovanpå entrén till Slussens tunnelbana vid Södermalmstorg. 

– Vi har nått en marknadsmässig överenskommelse där vi lämnar en fantastisk byggrätt mot markanvisningar på andra platser där vi finns representerade sedan tidigare och har möjlighet att fortsätta vårt strategiska stadsutvecklingsarbete, säger Annica Ånäs i pressmeddelandet.

Enligt Joakim Larsson är det ekonomiska upplägget för Nobelcenter detsamma som tidigare.

– I allt väsentligt är det en tomträttsupplåtelse.

– Nu sätts arbetet för oss i gång nu med att få med finansiärer. Vi skulle ju inte ha satt igång det här om det inte fanns någon rimlig förhoppning, sade Lars Heikensten.

Joakim Larsson ville inte kalla det för ett misslyckande att Blasieholmen skrotades som förslag.

– Det är ju klart att det har lagts ner mycket tid här, både av stadens tjänstemän och stiftelsen. Men det har också inneburit en lärdom. Vi kommer att kunna dra lärdom av den här processen.

Även den politiska oppositionen är positiv till det nya förslaget. Även om oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) passar på att ge Moderaterna en pik.

– Personligen tror jag att det kan bli en utmärkt plats, även om vi såklart måste sätta oss in i detaljerna och ekonomin. Jag förutsätter att hela majoriteten nu står bakom förslaget och orkar ta det i mål. Moderaterna startade ju det gamla projektet för att sen över en natt slänga det i papperskorgen för att få ihop sin majoritet och kunna ta makten. Sådant skadar stadens trovärdighet för långsiktiga investeringar, säger Karin Wanngård.

Frågan om Nobelcenter har utvecklats till en mycket långdragen följetong som kantats av infekterade politiska bråk och livliga protester. Sannolikt är det bara ombyggnationen av Slussen som rört upp mer debattdamm i Stockholm.

2011 föreslog Stockholms stad och Nobelstiftelsen att centret skulle byggas på Blasieholmen. Då bedömdes det att bygget skulle kosta åtminstone en miljard kronor och att finansieringen skulle skötas med privata medel och skattepengar.

Arkitekten David Chipperfield presenterar ett förslag för utformningen av Nobelcenter på en bild från 2014.
Arkitekten David Chipperfield presenterar ett förslag för utformningen av Nobelcenter på en bild från 2014. Foto: Jonas Eriksson

Den brittiske stjärnarkitekten David Chipperfields förslag som presenterades 2014 fick skäll av alla från kulturskribenter och intresseorganisationer till Kungen. Kristdemokraternas gruppledare Erik Slottner menade att ritningarna förde tankarna till en gyllene kärnkraftsreaktor. En undersökning av DN/Ipsos visade att bara 11 procent av stockholmarna stöttade planerna.

Ett stort antal människor protesterar mot mot planerna på ett Nobel Center på Blasieholmen våren 2015.
Ett stort antal människor protesterar mot mot planerna på ett Nobel Center på Blasieholmen våren 2015. Foto: Maja Suslin/TT

Efter valet 2018 stoppades planerna på att anlägga centret på Blasieholmen. Moderaterna var positiva till förslaget, som skulle prövas rättsligt i högsta förvaltningsinstans. Men för att kunna styra med Miljöpartiet i Stadshuset vek de ner sig och drog tillbaka Stockholm stads överklagan. Något som i sin tur väckte ont blod hos Nobelstiftelsen som riktade besk kritik mot den nyformade majoritetens besked.

Därefter lugnade debatten sig. Senast frågan var på tapeten var i november förra året. Då berättade Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten för tidningen Fastighetsvärlden att Slussen var en av det 15-tal platser som utretts för etableringen.

Läs mer: Fem byggprojekt i Stockholm som det bråkats om