Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 19:03 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/slussen-i-vr-vansinnigt-haftigt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Läsarna om Slussen i VR: ”Vansinnigt häftigt”

00:40. 2025 ska nya Slussen stå klar

I går släppte DN sin nya virtual reality-film om Slussen – en tidsresa in i framtiden, där man kan uppleva den färdigbyggda nya Slussen på plats.

DN Sthlm lät flanörer vid Slussen prova. 

Reaktionerna: Hårda omdömen om bygget – men också rena hyllningar.

På den temporära cykelbron mellan Södermalm och Gamla stan träffar DN Bengt Cederowski som är ute och promenerar. Han är imponerad av filmen.

– Den är vansinnigt häftig och informativ, säger Bengt Cederowski och fortsätter: 

– Det var jättekul att se. Man fick verkligen känsla för hur det ska se ut.

Bengt Cederowski fick en ny bild av Slussen. ”Sterilt”, tycker han.
Bengt Cederowski fick en ny bild av Slussen. ”Sterilt”, tycker han. Foto: Lars Lindqvist

Men han oroar sig för hur lite grönt och hur lite växter det är på plats i filmen. 

– Det såg förfärligt sterilt ut. Det fanns inte ett träd, inte en planta, ingenting. Det ser väldigt kyligt ut. Jag fick nog en annan uppfattning av det hela, även om man blir lite virrig. Det var en otrolig teknik. Jätteskickligt gjort. 

Nere på Gamla stan-sidan sitter Fredrik Svahn och Cristopher Göthberg och käkar strömming. Fredrik Swahn är tagen av VR-filmen, men gillar inte utformningen av Mälarterrasshusen som han tycker ser för mycket ut som gallerior. 

– Jag gillar inte galleriorna. Det är så ängsligt. Behöver vi mer sån skit? Nej, det gör vi inte. Det ser ut som en finlandsbåt. 

Annars gillar han öppenheten i nya Slussen.

– Det är väldigt öppet här. Det är som att jag är på gamla Debaser, säger Fredrik Svahn som är positiv till de nya cykelbanorna.

Läs också: Notan just nu – så mycket har bygget kostat hittills 

Jessica Kupponen.
Jessica Kupponen. Foto: Lars Lindqvist
Christopher Göthberg är positiv till att det verkar bli mindre trafik.
Christopher Göthberg är positiv till att det verkar bli mindre trafik. Foto: Lars Lindqvist
”Fan vad coolt! Du måste prova”, säger Fredrik Svahn om DN:s vr-film om nya Slussen.
”Fan vad coolt! Du måste prova”, säger Fredrik Svahn om DN:s vr-film om nya Slussen. Foto: Lars Lindqvist

– Det var bra med stora cykelbanor som var separerade från biltrafiken. Det behövs. Sedan... Det var lite svårt att få något grepp om hur allt kommer bli i framtiden. Man vänjer sig med allt. Det finns andra saker man kan gå runt och irritera sig på, men jag fattar inte varför vi behöver gallerior. Vi ska väl konsumera mindre om vi ska överleva på den här planeten, säger Fredrik Svahn. 

Christopher Göthberg tycker det är bra att det inte verkar vara så mycket biltrafik. 

– Det känns som att det inte var så mycket vägar och trafik i nya Slussen. Det var några filer åt varje håll, säger han.

Jessica Kupponen står på Södermalmstorg och försöker värva månadsgivare till en välgörenhetsorganisation. Hennes bild av hur Slussen kommer att bli förändras av filmen. 

– Nej, det ser inte alls ut som jag hade trott. Jag visste inte vad som skulle göras, jag vet bara att det byggs mycket. 

Hon gillar att det blir mycket öppnare på Södermalmssidan av Slussen.

– Det var jättestort. Nu är det så instängt överallt. Det kommer vara fint öppet, man ser utåt och vattnet. Jag tyckte det var jättefint. Men jag visste inte att det skulle ta så lång tid.

Läs också: Stora Slussenguiden – så blir det och då blir det klart 

En som är mer kritisk till Nya slussen är den sedan många år aktiva Slussenmotståndaren Birgitta Palmertz. Hon har varit en del av motståndet sedan 2009.

– Jag ser inte Mälaren och Saltsjön. Förut kunde man se båda vattnen när man var vid bron. 

Hon oroar sig dessutom för fotgängarnas säkerhet.

Birgitta Palmertz (till vänster) är kritisk mot nya Slussen.
Birgitta Palmertz (till vänster) är kritisk mot nya Slussen. Foto: Lars Lindqvist

– Vad jag ser i bakgrunden är cyklarna som kommer ner för cykelbron i förfärlig fart. Där ska väl jag korsa. Hur ska jag våga gå över där? 

Dessutom har hon synpunkter på promenadstråken.

– Det här är inte smidig promenadstig från Gamla stan till Södermalm. Hur kommer jag upp med min barnvagn? Jag ser inte Gamla stan längre! Jag ser bara massa bilar, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.