Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 10:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/slussens-gyllene-bro-har-fastnat-vid-gibraltar/

STHLM

Slussens gyllene bro har fastnat vid Gibraltar

Transporten av den gyllene bron har fått förhinder.
Transporten av den gyllene bron har fått förhinder. Foto: Skanska

Guldbron över Slussen, en viktig länk i den nya vägen genom Stockholm, är försenad. Fartyget Zhen Hua 33 som är på väg från Kina har fått stanna på Medelhavet i väntan på att hårt väder på Atlanten ska lägga sig.

TT Text

– Nu har man sett att det kanske kommer in ett oväder över Biscayabukten vid den tidpunkt fartyget skulle vara där, och då väljer man att avvakta lite eftersom det inte är något bra ställe att ligga på, säger Eva Rosman, kommunikatör för nya Slussen.

På en karta över fartygets färdväg syns hur det i dag var på väg mot Gibraltarsundet och sedan avvek skarpt norrut för att lägga sig strax söder om Marbella.

Bron, som är målad i gyllene lack, är tänkt att komma till Stockholm mellan den 14 och 16 februari. Om den kan hålla tidtabellen ändå är oklart. När fartyget kan fortsätta är också lite osäkert.

– Det beror helt och hållet på vädergudarna. Vi får se i morgon om prognosen ligger fast, säger Eva Rosman.

Projektet har tagit höjd för att fartyget kan behöva vänta för att få en säker passage. Det viktigaste, säger Rosman, är att fartyget kommer fram.

Bron ska monteras vecka 8 och 9. Innan dess har en rad förberedande åtgärder genomförts. Stadsgårdsleden precis intill vattnet stängs av den 14 februari. Om Zhen Hua skulle bli liggande på Medelhavet länge kommer det medföra ökade kostnader.

– Någon form av kostnader blir det säkert men jag har inga siffror på det. I det här läget är det rätt försumbart med tanke på alternativet, säger Eva Rosman.

Läs mer: Kontroversiell bro på väg mot Slussen 

Helena Sjödin Öberg: Här har sjörövare härjat sedan länge