Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

"Små mirakel varje dag"

Maria Lönn och Aidá Dorticos.
Maria Lönn och Aidá Dorticos. Foto: Lars Epstein
Stockholms volontärer brinner mest för frågor som rör barn och ungdomar, visar Volontärbyråns statistik. På ideella föreningen Lunk i kring får funktionshindrade barn hjälp att komma upp på hästryggen.

Hästarna frustar och börjar långsamt skritta fram över den frusna lervägen. Då och då ett hörs ett knak när pölarnas is knäcks av tyngden. På en av de fyra islandshästarna sitter 6-åriga Aidá Dorticos och ler med hela ansiktet. Bakom henne skrittar 7-åriga Ellen Brynolfsson Hammar.

En gång i veckan rider Aidá och Ellen på Lunk i kring, en förening som har individuell ridträning för funktionshindrade ute på Berga gård på Drottningholm.

Ridningen är såsom en allverkande medicin. Det menar Lena Hallman, som leder Lunk i kring och som lägger åtskilliga timmar av sin fritid på verksamheten.

- Det händer små mirakel varje dag. Överaktiva barn med adhd blir avslappnade och autistiska barn som är inneslutna i sig själva börjar plötsligt prata, säger hon.

"20 minuter skritt ger 1.000 rytmiska balansmoment." Så står det på anslagstavlan inne i Lunk i krings lilla värmestuga. Lena Hallman förklarar:

- Det kan räcka med några ridtillfällen för att barn som saknar balans i bäckenet plötsligt kan hitta bålstabiliteten. Ridning är utmärkt för att stärka sig. Dessutom aktiverar man alla fem sinnen, säger hon.

Lunk i kring har funnits sedan 1993. Det började med att tre mammor satt runt ett köksbord och drömde om att hitta någon vettig aktivitet för sina funktionshindrade barn. Med hjälp av stöd från olika fonder köpte man två islandshästar.

Sedan dess har intresset för verksamheten vuxit och kön för att få rida är lång. I dag är tio personer involverade i föreningen. Det är den enda ridskolan i Stockholm som enbart vänder sig till funktionshindrade.

- Vi får hela tiden förfrågningar från folk som vill komma som volontärer. Men det krävs både hästvana och människovana för att kunna hjälpa till. Vi måste jobba jättemycket med säkerhet, säger Lena Hallman.

Christina Bynolfsson går bredvid sin dotter Ellen, som rider på barnens favorithäst Managydja, som betyder månskensgudinnan.

- Det är väl alla föräldrars dilemma att hitta en fritidsaktivitet som passar ens barn. Det är extra svårt att hitta något för barn med särskilda behov, något som de kan få känna sig bra på, säger Christina Brynolfsson.

Varje vecka rider 35-40 personer på Lunk i kring, majoriteten är barn och unga. Därutöver förekommer även må bra-ridning för mammor till funktionshindrade och dagridläger på sommarlovet.

Lena Hallman har varit engagerad i verksamheten sedan 1998, då hon pluggade till rehabiliteringsinstruktör.

Hon menar att den kontrakt som uppstår mellan de funktionshindrade barnen och hästarna är speciell.

- Det är märkligt. Ett sto kan vara jättejobbigt och buffa på oss andra. Så kommer Ellen, de får spontan kontakt, snackar med varandra och djuret slappnar av, säger hon.

Ridturen går i promenadtakt längs Ekerös skogsvägar och tar ungefär trekvart.

- Jobba i nedförbacken. Sträck på ryggen, Aidá. Snyggt! manar Maria, som håller i grimskaftet till Aidás häst. På andra sidan går mamma Tåve Hagström.

- Aidá har en halvsidig CP-skada. Ridningen är bra för symmetrins skull. Det är väldigt mycket balansträning som ger styrka i höfter och bäcken. Hon tycker att det är så skoj att hon inte märker ansträngningen. Det är först när hon kliver av hästen som hon märker att hon är alldeles darrig, säger Tåve Hagström.

Ryttarna och det lilla följet har återvänt till stallbacken vid Berga gård.

- Ska vi prova några halt också? undrar Maria Lönn.

Genom att resa sig upp i sadeln signalerar Aidá att hästen ska röra sig framåt. Efter några meter en ny signal: hästen stannar lydigt.

- Bra! Om några år kommer du att kunna rida lite på egen hand, säger Maria Lönn.

Aidá ser nöjd, men lite trött ut när hon kliver ner från hästen. Om en stund kanske hon gör det hon brukar: somnar som en stock i bilen hem mot Hässelby.

Dessa vill Stockholms volontärer

Dessa vill Stockholms volontärer helst hjälpa:

1. barn och ungdomar (64%)
2. invandrare och flyktingar (51%)
3. hemlösa (30%)
4. djur (25%)
5. brottsoffer (25%)

Källa: Volontärbyrån. (Flera svarsalternativ var möjliga.)

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.