Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Småföretagen hotas när industrierna rivs

Albin Karlsson Åslund arbetar på Lundblads smides- och mekaniska verkstad, som funnits i Årsta sedan 1990 och som skräddarsyr smidesarbeten.
Albin Karlsson Åslund arbetar på Lundblads smides- och mekaniska verkstad, som funnits i Årsta sedan 1990 och som skräddarsyr smidesarbeten.

Stockholms andra rivningsvåg drabbar varken bostadshus eller äldre kulturkåkar. I stället är det halvgamla kontor och industrilokaler som ryker. Småföretag riskerar att bli de stora förlorarna när nya bostadsområden byggs.

Klicka här för: Företagsområden som blir kvar Klicka här för: Företagsområden som blir bostadsområde
Klicka här!

Grafik: Andreas Lundegård, Jonas Backlund

Den nya rivningsvågen. Del 2. Som DN berättade i går kommer rivningsfirmorna troligen att ha goda tider de närmaste åren. Hundratals hus ska rivas i Stockholmsområdet. Men det är inte i huvudsak hundraåriga kulturkåkar eller bostadshus som står i vägen för de omfattande bostadsplanerna, utan kontorshus och industrilokaler.

Den som letar på adressen Årsta skolgränd hittar 127 företag. Här intill järnvägen finns målare, inredare, rörfirmor, tryckerier och mycket annat. Lundblads smides- och mekaniska verkstad har funnits här sedan 1977 och flyttade 1990 in i nybyggda lokaler. Inom några år tvingas de flytta eftersom hela industriområdet ska bli bostadsområde.

– Vi fick vara med och skräddarsy våra egna lokaler. Vi har varit jättenöjda med både lokalerna och läget. De flesta av våra kunder finns i innerstaden och i närförorterna, säger Marcus Lundblad, vd för företaget.

Företaget som skräddarsyr smidesarbeten, bland annat staket och balkongräcken, har börjat leta nya lokaler och konstaterar att det inte är lätt om man inte flyttar flera mil ut från stan.

– Säg att vi skulle hitta bra lokaler i till exempel Jordbro. Det är långt från våra kunder och skulle leda till mycket onödigt bilåkande och kanske gör att vi blir av med många jobb, säger Marcus Lundblad.

Det låter och slår gnistor när Stefan Winerdahl och Albin Karlsson Åslund arbetar med långa järn. Men det är inte företagets behov av att få låta lite och lukta lite svetsrök som gör det svårt att hitta nya lokaler.

– Det är takhöjden. Vi måste kunna hissa upp ganska stora och tunga konstruktioner. Det vimlar inte av lokaler med rejäl takhöjd, konstaterar Tommy Larsson som är kalkylator på företaget.

Foto: Eva TedesjöMarcus Lundblad och Tommy Larsson har börjat leta efter nya lokaler. Deras kontrakt går ut nu i mars men de vet att de har lite mer tid på sig att hitta något - och det kan behövas. Foto: Eva Tedesjö.

Marcus Lundblad har diskuterat lokalproblemet i flera olika sammanhang. Han är förvånad över att Stockholms stad inte hört av sig till de många företagen i området.

– Det är ju staden som vill bygga bostäder. Men då borde de se till att företagen kan leva vidare och skapa jobb, säger Marcus Lundblad som gärna skulle se ett nytt företagshus på en ganska stor, helt tom gräsyta mellan bullret från tågen och bullret från biltrafiken som syns från kontorsfönstret.

I Stadshuset finns en medvetenhet om att det inte bara är att sopa undan hundratals företag i industriområdena för att få plats med nya bostäder.

En plan för strategisk inriktning för företagsområden ska snart upp i kommunfullmäktige.

– En del av våra företagsområden blir kvar som renodlade företagsområden där vi tillåter störningar som vi inte kan tillåta intill bostäder. Andra kommer att utvecklas till blandstad. Men blandstad betyder inte bara bostäder och kontor. Det måste finnas plats för serviceföretag av olika slag, säger Magnus Thulin, vice vd för Stockholm Business Region Development AB med uppgift att lotsa företag rätt i huvudstadens djungel.

– Men företag som driver produktion och är störande har det inte lätt. Det var egentligen länge sedan vi hade gott om industrier i Stockholm, betonar Magnus Thulin.

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) och oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M) tror båda att den strategiska inriktningen för företagsområdena blir viktig för att det ska bli klart och tydligt vad som gäller i framtiden i olika områden.

– Därmed inte sagt att inte enskilda företag kan få problem att hitta lokaler. Men med den här strategin bör det var a klart att vi till exempel inte ska bygga en massa bostäder i Västberga industriområde eller Lunda industriområde, säger Roger Mogert.

Läs mer. Stockholms andra rivningsvåg
  • Husen som rivs när staden växer
    Det kommer att rivas många hus i Stockholm de närmaste åren. Men en genomgång av planerna visar att det är väldigt få bostadshus och relativt få hus med högt kulturvärde som försvinner.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.