Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Smågodis och katter – så laddar gruppledarna

Other: SUVAD MRKONJIC / XP / TT

På onsdagen är det dags för mandatperiodens sista budgetfullmäktige, när budgeten för 2018 ska debatteras och klubbas. DN har tagit reda på hur gruppledarna laddar för denna sammandrabbning i Stockholms stadshus och vilka budskap de helst vill få fram. En röd tråd är kolhydrater och trygghet.

1. Hur laddar du inför gruppledardebatten och mandatperiodens sista budgetfullmäktige?

2. Vad vill du mest betona från talarstolen? 

Foto: Roger Turesson

Karin Wanngård (S)

1. Jag försöker sova och äta ordentligt. Under budgetdebatten är det extra långa dagar och då gäller det att orka hela vägen i mål. Mina medarbetare är också ett bra bollplank. Sen tycker jag att det är roligt att debattera, så jag ser fram emot att under två dagar få debattera hur vi ska utveckla Stockholm. 

2. Viktigt för mig att poängtera i debatten är att vi ska fortsätta investera i ökad trygghet för alla stockholmare, ett fortsatt högt bostadsbyggande och ytterligare insatser för att bryta segregationen.

Foto: Lieselotte van der Meijs

Daniel Helldén (MP)

1. I kväll kommer jag slå mig ned i soffan med en kopp te, småläsa lite i de olika budgettexterna. Och sedan i morgon bitti tänker jag springa en kortare runda på Skogskyrkogården för att samla mig. Bra plats att få perspektiv på vad vi gör.

2. I mandatperiodens sista budgetkommunfullmäktige vill jag fokusera på den gröna omställningen som skett under de senaste åren. Vi har gått från ett styre som totalt åsidosatte vår tids ödesfråga, klimatet, till att vi nu lyckats skapa en samsyn över partigränserna på att vi har ett globalt problem som måste adresseras.

Foto: Lars Lindqvist

Lotta Edholm (L)

1. Just nu är det bara två saker som gäller för mig: Talskrivande och kolhydratuppladdning. Och då menar jag kolhydrater i form av smågodis, måste erkännas.

2. Jag kommer att ta upp de frihetsinskränkningar som människor upplever i det rödgrönrosa Stockholm i dag, med en ökande otrygghet, eskalerande gängbrottslighet och hedersförtryck som begränsar framför allt flickors liv. 

Foto: Malcolm Jacobson

Clara Lindblom (V)

1. På dagen pratar jag om äldreomsorg inför stadens pensionärsråd och på kvällen hänger jag med min sambo och mina katter.

2. Att de som jobbar inom de viktiga yrkena i välfärden, där väldigt många är kvinnor, måste få de arbetsvillkor och löner som de förtjänar.

Foto: Feministiskt Initiativ

Anna Rantala Bonnier (Fi)

1. Jag ser mycket framemot morgondagens debatt! Jag laddar genom att fila på mina argument samtidigt som jag umgås med min son som är fyra månader. Det är bra övning i fokus och att hålla flera saker i huvudet samtidigt. 

2. I talarstolen kommer jag att prata hur vi ska bryta segregationen genom en feministisk politik. Att vi i den här budgeten stärker kvinnors egenmakt genom att satsa mer resurser till kvinnors organisering och stärka nyanlända kvinnors villkor på arbetsmarknaden.

Anna König Jerlmyr (M).
Anna König Jerlmyr (M). Foto: Magnus Hallgren

Anna König Jerlmyr (M)

1. Jag önskar att jag skulle säga att jag tar en löptur i skogen medan jag lyssnar på peppande musik. I stället häver jag i mig ohälsosamt många koppar kaffe, äter snabbmat och fikabröd. Samtidigt som jag finslipar argumenten och plöjer texter.

2. Att Stockholm behöver ett politiskt ledarskap som prioriterar tryggheten, skolan så att eleverna når kunskapsmålen och arbetar för att stadens ekonomi är robust för framtida investeringar.

Foto: @imageAuthorName

Karin Ernlund (C)

1. Barnvakt, halstabletter och en herrans massa koffein.

2. Att Stockholm inte får klyvas. Mitt i stan, på Vasagatan läggs både pengar och engagemang ner för att göra det offentliga rummet trevligare och tryggare. I förortens Husby tvingas butiksägare stänga ner för att staden lämnar företagarna och torget åt sitt eget öde.

Foto: Magnus Hallgren

Erik Slottner (KD)

1. God sömn, träning och Pepsi Max ger mig tillräcklig energi att klara dessa dagar. Sen får jag alltid ett extra adrenalintillskott av att höra den rödgrönrosa majoriteten försvara sin dåliga budget.

2. Att KD vill sänka skatten mest av alla samtidigt som vi ökar tryggheten för barn, äldre och brottsoffer. Detta klarar vi genom att vi skär i byråkrati och slopar rödgrönrosa symbolpolitik.

Foto: SLL

Martin Westmont (SD) (Vice gruppledare, men svarar åt gruppledare Per Ossmer.)

1. Vi laddar genom att gå igenom majoritetens budget och precis som övriga år denna mandatperiod har vi en del att anmärka på.

2. Vi kommer att lyfta vår politik under budgetdebatten, en politik som ligger i tiden. Som det enda riktiga oppositionspartiet i Stockholms stad kommer vi även visa på felprioriteringar i den rödgrönrosa majoritetens budget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.