Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Smakrika upplevelser för tunna plånböcker

På alla de nominerade budgetkrogarna kan man få en fantastisk smakupplevelse för en billig peng. Här lagas mat med omsorg och hjärta – oavsett om det handlar om smaktäta tacos, ångande nudelsoppor eller små tapasrätter.

Blue Light Yokohama

Åsögatan 170, 08-644 68 00, bluelightyokohama.com

Denna nyöppnade japanska krog på östra Södermalm har snabbt blivit en KK-favorit. I den svalt turkosblåkaklade lokalen serveras izakaya, den japanska varianten av tapas. Här kan man kila förbi för en matbit eller slå sig ned för en helkväll.

På Blue Light Yokohama slarvas inte med detaljerna. Sushin gör oss glada. Rätter som tataki (carpaccio) eller buta no kakuni (långkokat fläskött) får oss att luta oss tillbaka i stolarna och le saligt. Sashimitallriken får oss att gråta en skvätt av lycka. Till och med riset och tofun är av ytterst elegant kvalitet.

Blue Light Yokohama är en pärla. Sund mat lagad med fantastisk omsorg till finfina priser.

Ramen Ki-Mama

c/o Bibimbap & Co, Folkungagatan 89, 08-15 55 39, kimamma.se

Få rätter har så negativ klang som nudelsoppa. Tänk glåmig studentkorridor. Tänk tom plånbok. Tänk artificiell räksmak. Det är orättvist.
År efter år bevisar Ramen Ki-Mama att kärleksfullt tillredd nudelsoppa kan vara bland det mest fantastiska som finns. Ångande, hett, smaktätt. Dessutom till en prislapp som även en fattig student kan unna sig ibland. KK har konstaterat det tidigare: har man en gång besökt Ramen Ki-Mama kommer man gärna tillbaka.

Just nu är det tyvärr svårt, på grund av vattenskada har Ramen Ki-Mamas nudelsoppor tillfälligt flyttat till systerkrogen Bibimbap & Co, (som saknar alkoholrättigheter). Som tur är har flytten inte påverkat kvaliteten och vi är glada för att kunna sörpla nudlar på Söder medan vi väntar på att inta de nyrenoverade lokalerna på Birger Jarlsgatan.

La Neta

Barnhusgatan 2, 08-411 58 80, www.laneta.se

De stockholmare som gillar mexikanska tacos har sannerligen inte haft mycket att glädjas åt. I stället för äkta vara har vi fått den vulgäriserade fredagsmys-varianten med fettindränkta hårda tacoskal, pulverguacemole, kryddmix och köttfärs.
La Neta har efter decennier av misströstan vänt allting rätt igen. Med mjuka bröd, riktigt hackat kött, salsa, koriander och lime har ordningen återställts igen. En taco är återigen en taco. Också i Stockholm.

Lokalen är enkel, betjäningen snabb och effektiv, trots att lunchkön ofta ringlar långt ut på gatan. Det senare är förståeligt. Ty sällan får man så smakrik utdelning för så lite tid till en så billig penning.

På en nominerad budgetkrog ska

På en nominerad budgetkrog ska du kunna äta middag och ta ett glas vin eller en öl till. Det är inte ett ställe för en långsittning, men måste vara trevligt och mysigt och en plats där man kan umgås och prata medan man äter god, vällagad mat innan man går vidare till bion eller hem till tv-soffan. En huvudrätt kan kosta upp till ungefär 150 kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.