Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-18 00:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/smittan-i-stockholm-sprids-nu-mest-hos-yngre/

STHLM

Smittan i Stockholm sprids nu mest hos yngre

Smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.
Smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Coronaviruset i Stockholmsområdet sprids nu mest hos personer i åldrarna 18-49 år. I den gruppen ökar också antalet inlagda på sjukhus.

– Man kan inte tänka ”jag är ung och frisk, jag riskerar inte sjukdom”, för så är det inte, säger smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund

För första gången är den största gruppen patienter på regionens intensivvårdsavdelningar personer mellan 50-69 år. Det berättar smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund på Region Stockholms pressträff på fredagen.

Samtidigt ökar antalet personer mellan 18-49 år bland de inskrivna på sjukhus.

– Snart är det påsk - som ni förstår är det inte läge för stora påskimiddagar och inte läge att fira tätt tillsammans. Undvik att resa om du kan, säger Maria Rotzén Östlund.

Hon berättar att hon hört om födelsedagsmiddagar inomhus och flerfamiljsutflykter.

– Jag blir så oändligt upprörd - de som blir smittade vid sådana tillfällen, det hade man kunnat undvika.

Någon ökad spridning hos barn i skolåldern kan man dock inte se, säger Maria Rotzén Östlund. Den ligger just nu proportionerligt, eller lite lägre, i förhållande till samhället i stort.

Den dominerande virusvarianten i Stockholm är den brittiska - 80 procent av de prover som undersökts för varianter förra veckan konstaterades röra sig om den.

De andra varianterna verkar inte öka i samma takt, något Maria Rotzén Östlund är tacksam för, eftersom det fortfarande finns en osäkerhet kring hur vaccinet biter på dem.

– Totalt har vi runt 60-70 fall av den sydafrikanska, det verkar inte som att den sprids lika fort, inte just nu i alla fall. Vi har upptäckt en handfull av den brasilianska varianten, av de prover som vi undersökt för varianter, säger hon.

Samtidigt pågår vaccinationen i regionen. Maria Rotzén Östlund berättar att Astra Zenecas vaccin distribuerats även under tiden som användandet av det var pausat. Det gör att regionen nu snabbt kan komma igång med vaccinationen med Astra Zeneca igen, till personen över 65 år.

Maria Rotzén Östlund säger att det är hoppfullt att mitt i den stora smittspridningen se att vaccinet verkar vara effektivt.

– De boende på SÄBO är vaccinerade och vi hittar färre smittade där. Vaccinationen hjälper.

Läs mer: Kraftig ökning av patienter på intensiven i Stockholm

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt