Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-29 04:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/smittan-minskar-pa-stockholms-aldreboenden/

STHLM

Smittan minskar på Stockholms äldreboenden

Bild 2 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Smittan på stadens äldreboenden fortsätter att minska. Under en tvåveckorsperiod minskade antalet personer med bekräftad covid-19 från 325 till 174.

– Vi har sett en positiv trend som har hållit i sig i tre veckor nu, säger Erik Slottner (KD), äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad.

Antalet smittade på stadens vård- och omsorgsboende och servicehus har nästan halverats på två veckor.

– Att minskningen skulle komma så här snabbt och omfattande är en positiv överraskning. Det visar på att alla insatser staden gjort ger effekt.

Erik Slottner vill hellre prata om antalet individer än antalet boenden när han jämför resultatet den 19 maj med siffrorna från 5 maj.

– Antalet smittade på äldreboenden har minskat med 26 procent under senaste veckan. Räknat på en tvåveckorsperiod är minskningen hela 46 procent, från 325 ned till 174, konstaterar Erik Slottner.

När det gäller vård- och omsorgsboenden är det 40 av stadens 88 som den 19 maj rapporterar att de har personer med bekräftad covid-19 jämfört med 50 boenden den 12 maj, som mest har man varit uppe i 58 smittade boenden.

I stadens tolv servicehus är man enligt statistiken nere i tio personer med bekräftad smitta.

– Det var 13 förra veckan, säger Slottner.

Inom hemtjänsten har 29 utförare av 89 bekräftat att de har smittan i sina verksamheter, en minskning med tio utförare på två veckor.

Erik Slottner ser inte att det pågår en stor smittspridning inom hemtjänsten där 78 personer, cirka 0,6 procent, över 65 år är konstaterade med covid-19.

106 personer över 65 år, 25 färre än veckan innan, vistas hemma med misstänkt covid-19.

– Det finns inga tecken på att hemtjänsten skulle vara någon större smittspridare. Det är viktigt att inte sprida en större rädsla än vad som är nödvändigt hos våra brukare, för våra äldre och deras anhöriga.

Erik Slottner ser olika anledningar till den minskade smittspridningen.

– Ingen verksamhet rapporterar brist på skyddsmaterial, alla inom äldreomsorgen är mycket bättre rustade när det gäller personalen, det är mindre brist på personal och rutinerna sitter bättre på plats, det tror jag är den stora förklaringen till att det ser så mycket ljusare ut nu. Majoriteten av de som får corona tillfrisknar ju, det är viktigt att säga.

Ämnen i artikeln

Äldreomsorg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt