Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 12:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/smittskyddslakare-fira-valborg-med-personer-i-ditt-hushall/

STHLM

Smittskyddsläkare: Fira valborg med personer i ditt hushåll

Valborgsfirande på Skansen förra året.
Foto: Hampus Andersson

Inför valborg uppmanar regionens smittskyddsläkare alla stockholmare att fira med personer i det egna hushållet.

– Undvik att samla släkt och vänner även om det nu börjar bli länge sedan ni sågs, säger Per Follin.

På torsdag är det valborgsmässoafton men något traditionsenligt firande är det inte tal om för stockholmare, enligt regions smittskyddsläkare Per Follin.

– Fira kan man göra – men det bör ske på ett annat sätt än normalt. Det viktiga är att håll sig till en minimal ”umgängeskrets” vilket kan innebära att man endast umgås med de som normalt bor i hushållet och att man håller två meters avstånd till andra personer. Även utomhus, säger han.

Kan man köra det traditionella besöket vid brasan och hur ska man i så fall agera på plats?

– Om man ska fira så ska det ske med två meters avstånd till andra personer. Sedan ska man ha som vana att alltid tvätta händerna med tvål och vatten så snart man kommer hem. Oavsett var man har varit.

Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm.
Foto: Eva Tedesjö

Största risken är enligt Per Follin att valborgsfiranden får smittspridningen att ta fart igen.

– Att många som saknar att träffa släkt och vänner nu samlas för att fira nu när det är som störst press på sjukvården och det är omkring den här tiden som flest är sjuka. Då är risken att vi får fler som insjuknar, fler som behöver sjukhusvård och fler som avlider till följd av covid-19.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) betonade under en pressträff på måndagen att förbudet mot allmänna sammankomster även gäller utomhus. Det innebär att inga större valborgsfiranden kommer att få äga rum. Han uppmanade istället till firande över internet.

Mikael Damberg vädjade även till tonårsföräldrar att hålla extra uppsikt på sina barn så att de inte besöker fester där stora grupper unga samlas.

– Jag tror att det finns risk att det samlas människor ute om det blir bra väder. Men då litar jag på att kommunerna är på tå men också på att polisen har folk ute. Vi vill inte hindra människor från att gå ut, men att minska smittspridningen genom att undvika stora sammankomster, sade Mikael Damberg.

Läs mer: Fem krogar i Stockholm stängs av smittskyddsskäl

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt