Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-15 03:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/smittskyddslakaren-om-fulla-badplatser-ga-nagon-annanstans/

STHLM

Smittskyddsläkaren om fulla badplatser: ”Gå någon annanstans”

Badplatsen i Tantolunden på Södermalm i centrala Stockholm var välbesökt på måndagen.
Badplatsen i Tantolunden på Södermalm i centrala Stockholm var välbesökt på måndagen. Foto: Magnus Hallgren

Heta sommardagar och semester på hemmaplan är två faktorer som lett till trängsel på många badplatser i Stockholm under helgen. Samtidigt betonar smittskyddsläkare att coronasmittan inte på något sätt är över.

– Varje person har ett eget ansvar, säger Per Follin, smittskyddsläkare på Region Stockholm.

Sommaren har de senaste dagarna bjudit på ett strålande väder i de flesta delar av landet. Den gångna helgen var särskilt solig. Temperaturer på upp mot 27 grader fick mängder av Stockholmare att söka sig till stadens badplatser för att svalka sig.

Men Per Follin, avdelningschef på Smittskydd Stockholm, avråder från att besöka stränder där badgästerna ligger på sina filtar tätt packade intill varandra.

– Badvattnet i sig är ingen risk, men däremot trängsel. När det samlas många människor på en liten yta så ökar möjligheten för smittspridning. Så det borde man låta bli, säger han.

Förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer gäller inte badplatser, parker och bassänger. Därför kommer det inte att göras några inspektioner av Smittskydd Stockholm, hur fullt det än må vara på en badplats en varm helgdag. Men Folkhälsomyndighetens rekommendationer är fortfarande viktiga att följa menar Per Follin och betonar att det gäller i alla miljöer.

– Håll gärna två meters avstånd så minskar smittrisken. Att man inte lägger sig väldigt tätt på en gräsmatta utan försöker sprida ut sig är också viktigt. Den tanken måste man ha som person, just eftersom vi befinner oss i ett läge där vi fortfarande har smittspridning och många vårdas på sjukhusen. 

Och om man som badgäst kommer till en plats där det är fullt med folk?

– Då ska man överväga att gå någon annanstans, eller kanske bada en annan tid på dygnet. Det är lite som i kollektivtrafiken, försök undvik trängsel, säger Per Follin.

Melissa Sen, med barnen Jamila och Zakaria, och Andrea Karlén, tillsammans med barnen Alissa och Felicia Ehn, besökte Eriksdalsbadet.
Melissa Sen, med barnen Jamila och Zakaria, och Andrea Karlén, tillsammans med barnen Alissa och Felicia Ehn, besökte Eriksdalsbadet. Foto: Magnus Hallgren

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska alla verksamheter i Sverige vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning. På Eriksdalsbadet har man begränsat antalet gäster till 500 personer. När DN är på plats under måndagen står ett 30-tal personer utanför och köar i solen.

– Det gäller att hålla distans som på alla andra platser. Tunnelbana och badhus är samma sak. Men det är bra att de inte släpper in så många på samma gång här. Det är skönt att det är lite mindre folk, så borde det vara vanligtvis, säger Melissa Sen som kommit till Eriksdalsbadet med sina två barn Jamila, 6 månader, och Zakaria, 6 år.

Även i Göteborg märktes det av ett högt tryck från badsugna under helgen. När vädret bjöd på sol och temperaturer över 25 grader fick Folkhälsomyndighetens skärpta uppmaning om att undvika onödiga resor i kollektivtrafiken inte mycket gehör.

Under lördagen sattes extra vagnar in i trafiken på grund av de stora folkmassorna som skulle ta sig ut i skärgården.

Sedan tidigare har Västtrafik halverat antalet resenärer som släpps på färjorna, och istället förstärkt trafiken med två extra båtar. Och från den 15 juni har spårvagnens linje 9 förlängts ut mot populära Saltholmen.

Badgäster vid Smedsuddsbadet på Kungsholmen under måndagen.
Badgäster vid Smedsuddsbadet på Kungsholmen under måndagen. Foto: Roger Turesson

Från och med 13 juni är det fritt fram för svenskar att turista i landet så länge man är fri från symtom. Men om den välbekanta kurvan vänder uppåt igen kommer nya restriktioner, betonade Stefan Löfven i samband med att beslutet meddelades. 

Per Follin ser en varm sommar med många svenskar vid badplatser och trängsel inom kollektivtrafiken som ytterligare utmaningar i kampen med att begränsa smittan.

– Vi följer statistiken noggrant, dels kring hur belastningen ser ut i sjukvården och dels hur många nya positiva fall vi har. Nu utökas å andra sidan provtagningsvolymerna här i dagarna som kommer påverka, och det får vi analysera. Det vi kan göra är att upplysa folk i Stockholm och på annat håll om vad som gäller under sommaren och försöka inpränta det: undvik trängsel och köbildning, hålla socialt avstånd och bara åka kollektivt om man måste göra det, säger Per Follin.

Läs mer: Järvaborna fick sitt bad – efter 50 års kamp

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt