Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Smörlösa­ skolor upprör

Nya elementar i Bromma är en av skolorna som har fått byta ut smöret mot ett lättmargarin. Wilmer Nyström och Klara Bergström tycker att det är värdelöst.
Nya elementar i Bromma är en av skolorna som har fått byta ut smöret mot ett lättmargarin. Wilmer Nyström och Klara Bergström tycker att det är värdelöst. Foto: Nicklas Thegerström
När höstterminen drog i gång var smöret försvunnet från flera av Stockholms skolor. Anledningen är att Stockholms stad nu kräver att skolorna följer Livsmedelsverkets rekommendationer. Beslutet har upprört många föräldrar, en av dem är Hajnalka Muranyis. ”Det måste få finnas fler alternativ”, säger hon.

När Hajnalka Muranyis dotter kom tillbaka till skolmatsalen efter sommarlovet var smöret hon brukade bre på smörgåsen borta. Tidigare serverade skolan både lättmargarin och smör, men nu fanns bara lättmargarinet kvar. Anledningen är att utbildningsnämnden i våras beslutade att alla skolor i Stockholm ska följa Livsmedelsverkets rekommendationer och i dem ingår att skolor bör servera ett lättmargarin. Hajnalka tycker att beslutet är märkligt.

– Var finns valfriheten? Jag tycker inte att politik ska bestämma hur och vad vi ska äta, det måste få finnas fler alternativ, säger hon.

Hon har försökt att få skolan att servera smör som ett av alternativen igen genom att kontakta både ansvarig för köket på skolan och kostchefen i Stockholms stad, men utan någon framgång. Det verkar inte bli något mer smör i Björkhagens skolas matsal.

– Man känner sig maktlös. Just nu känns det inte som om det kan förändras. Min dotter tycker inte om lättmargarin vilket har resulterat i att hon inte har något på brödet alls.

Hajnalka tycker att synen på lättprodukter och fett och vad som är bra att äta är borde nyanseras. Framför allt anser hon att man borde ta mer hänsyn till vilka tillsatser maten innehåller.

– Jag ifrågasätter de här margarinerna, vad innehåller de egentligen? Är det okej att barn serveras vilket lättmargarin som helst?

Beslutet att följa Livsmedelverkets rekommendationer togs i våras av utbildningsnämnden. Bakgrunden var att kraven i skollagen skärpts. Skolor måste servera näringsrik mat och utbildningsnämnden valde då att låta Livsmedelsverkets riktlinjer gälla för alla grundskolor i kommunen.

– Det här är en skärpning i lagen som vi måste se till att den hålls. Skolinspektionen som inspekterar att skolorna följer lagen rekommenderar att man följer Livsme­delsverkets rekommendationer, så därför beslutade vi att göra det, säger Lotta Edholm, skolborgarråd i Stockholm.

Hon förklarar att det finns en möjlighet för skolor att servera smör till smörgåsen men då måste skolan skära ned på det mättade fettet i den övriga maten.

– Till sist är det en fråga för varje skolas rektor att avgöra vad som serveras, men vår tolkning är att det är fullt möjligt att servera smör, säger hon.

Varför det på Björkhagens skola verkar omöjligt att påverka tror hon beror på att beslutet är så pass nytt och att det kan finnas vissa oklarheter i vad som gäller.

– Jag tycker att det rimliga är att det finns en valfrihet. En del barn är vana att äta smör och en del är vana att äta lättmargarin. Det viktigaste är att barnen får i sig tillräcklig med mat för att klara dagen.

På Björkhagens skola har man inte upplevt den här valfriheten.

– Det är klara direktiv, annars hade vi inte slutat. Vi har haft Bregott i många år, säger Ingela Fondin som är rektor på skolan.

Hon förklarar att den information som gått ut från utbildningsförvaltningen är tydlig med att skolorna måste servera ett nyckelhålsmärkt lättmargarin.

– Jag får inte fatta något annat beslut, som tjänsteman har jag bara att förhålla mig till det här, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.