Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Sms-lån skuldfälla för unga

Tusentals ungdomar hamnar hos kronofogden för att de inte betalar sina lån. Nu satsar kronofogden och Stockholms stads konsumentupplysare på information till skolungdomar för att hindra att de hamnar i skuldfällan.

- Drygt 35.000 svenska ungdomar mellan 18 och 25 år, de flesta i Stockholm, finns i vårt register. Det är alldeles för många, säger Kent Lindholtz, informatör hos kronofogden.

Många ungdomar överkonsumerar. Det är vanligaste skälet till att de hamnar i en skuldfälla som kan komma att förfölja dem hela livet.

Nära hälften av ansökningarna om betalningsföreläggande hos kronofogden gäller så kallade sms-lån. Det är "snabba-lån-företag" som vänder sig till ungdomar per telefon. Det enda man behöver göra är att besvara förfrågan med ett sms, och inom 15 minuter finns mellan 1.000 och 3.000 kronor på kontot.

Lånet måste dock betalas tillbaka inom en månad. Ett sms-lån på 3.000 kronor kan kosta 600 kronor, vilket ger en effektiv ränta på 792 procent, enligt Råd och Rön. I en vanlig bank brukar ett lån på 3.000 kronor kosta omkring en tjuga i månaden.

Även så kallade blancolån - snabba privatlån utan säkerhet - har lockat många unga i skuldfällan.

I september gjorde kronofogden i Stockholm en mätning av dessa båda typer av lån. Hela 44 procent av betalningskraven riktade sig till personer mellan 18 och 25 år - detta trots att vissa banker säger att de inte lånar ut till folk under 20 år.

Paul Björling, vice vd för Wasa Kredit som bland annat ger blancolån, säger att det har varit bra "rulle" på lånen de senaste åren, men att man nu är lite mer försiktig.

- Jag tror att det har uppstått en hel del betalningsproblem, därför är vi lite försiktigare nu.

Men ett telefonsamtal till en av bankens lånehandläggare visar inte på några som helst svårigheter att få ett lån samma dag. Dock kräver de att man måste vara 20 år och ha fast arbete.

- Kanske mest oroande är att omkring 60 procent av de unga har en annan aktuell skuld i kronofogdens register - till exempel obetalda skadestånd på grund av brott, mobiltelefoniskulder, böter, studiemedelsavgifter, fordonsrelaterade skulder (skatt och parkeringsavgifter), radio- och tevelicens och skatteskulder. För en redan ansträngd ekonomi är knappast ytterligare ett lån lösningen, säger Kent Lindholtz.

Förutom kronofogdens informationssatsning på skolorna genomför också Stockholms stad projektet "Välj själv" för andra året i rad. Syftet är att öka ungas medvetenhet kring konsumtion i vidare mening.

Alexandar Djordjevic, projektledare, har i år bjudit in drygt 1.600 elever och lärare från 17 högstadieskolor till Skarpnäcksgården.

- Vi har teater, workshop och föreläsningar kring reklam och konsumtion.

Ungdomar är mest påverkbara av reklam, därför är det viktigt att de får lära sig att analysa den, menar han.

Maria Wiezell, konsumentvägledare på Kungsholmen, håller med honom. Hon tycker att reklamen till unga blir allt mer sofistikerad och hon känner oro inför framtiden.

- Tyvärr innebär den nya stadsbugeten att vi konsumentrådgivare blir färre, vilket naturligtvis kommer att påverka konsumentförvaltningens satsning på ungdomar. Därför blir lärarnas roll som konsumentupplysare ännu viktigare.

Jonas Widing och Emma Nordlund från Hökarängsskolan tycker att det är bra med riktad konsumentupplysning till unga.

- Konsumtion handlar inte bara om kostnader. Det handlar också om att veta mer om vem som producerar varorna. Vi kommer nog att tänka lite mer på vad vi köper och hur mycket pengar vi lägger ut efter det här besöket.

Konsumenternas bank- och finansbyrå

Konsumenternas bank- och finansbyrå ger kostnadsfri och opartisk vägledning. Där förordar man lån i bank till låg ränta. Ett alternativ är kreditkort. En del banker erbjuder räntefria perioder, man betalar en månad efter köpet utan extra kostnad.

Vad gör jag om jag inte kan betala?
Kontakta först den bank, person eller myndighet som du är skyldig pengar. Ni kanske kan hitta ett sätt att lösa problemet. Går inte det är det kronofogdemyndigheten du kommer att ha kontakt med.

Vad händer om en skuld inte betalas?
Skulden går till kronofogdemyndighetens dataregister. Det är öppet för alla. Står det i registret att du inte har betalat en skuld, kan du få en betalningsanmärkning, en "prick".

Vad är en betalningsanmärkning?
De som ska göra affärer med dig vill veta lite om din ekonomi och kontrollerar då om du har betalningsanmärkning. Har du det kan du få svårt att handla på avbetalning, låna pengar eller hyra lägenhet.

Behöver du hjälp, kontakta www.kronofogden.se eller www.konsumentbankbyran.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.