Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Sms-nöden har ingen lag?

Foto: Stefan Engeseth

Mobilen hade laddat ur. I brist på ström klättrade mannen upp på en fotoautomat, drog ur dess strömsladd för att ladda sin egen mobil. Då kom ordningsvakterna...

– Jag kom och gick vid Slussens tunnelbanestation när jag såg att det satt en kille ovanpå fotoautomaten. När jag förstod vad han gjorde kunde jag inte låta bli att ta en bild, säger Stefan Engeseth.

Han trodde först att det var ett skämt, men av konversationen mellan ordningsvakterna och mannen på fotoautomaten att döma var det alldeles på riktigt.

Vakterna ville veta vad mannen höll på med och mannen svarade först lugnt att han bara skulle ladda sin mobil. Sedan bad de honom komma ner och menade att det kanske inte var så bra att han hade dragit ut sladden till fotoautomaten, som nu skulle behövas startas om.

Mannen förklarade att det var ytterst viktigt att han kunde läsa sina sms, och började argumentera.

– Jag fick intrycket att han argumenterade så länge som han behövde för att få tillräckligt med laddning. När det var klart så klev han ner och tackade för sig, säger Stefan Engeseth.

Han är djupt rörd och fascinerad över det inträffade. I sin egenskap av affärsutvecklare intervjuade han en gång Östen Mäkitalo, en av mobiltelefonins skapare. Mäkitalo sa att ett av hindren för utvecklingen av mobiltelefonerna var att det från början inte fanns något beteende som stödde utvecklingen och konsumtionen av dem.

– Tänk om han sett det här! Snacka om förändring. I dag är folk beredda att göra nästan vad som helst för att ladda sina telefoner. Jag gissar att laddningsstationer och tillgång till offentliga strömuttag är nästa stora infrastrukturutbyggnad i samhället, säger Stefan Engeseth.

Han tror också att det finns en stor acceptans för det beteende som mannen uppvisade:

– Väntar man viktiga sms eller mejl är mobilen förstås livsviktig. Det skulle inte förvåna mig om vi snart är beredda att dra ut sladden till respiratorer för att ladda våra mobiler, fortsätter han med viss glimt i ögat.

Han är i alla fall övertygad om att han fångade någonting väsentligt i samhällsutvecklingen i och med bilden.

– Och hade jag inte haft min mobil laddad skulle jag aldrig ha kunnat ta bilden!

Stefan Engeseth vill gärna komma i kontakt med mannen på taket:

– Jag skulle gärna vilja intervjua honom. Han är min idol.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.