Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Smutsiga kalsonger kan tvinga bad bygga nytt reningsverk

Tydligt förbudsanslag har inte räckt för att stävja kalsongbadandet.
Tydligt förbudsanslag har inte räckt för att stävja kalsongbadandet. Foto: Erich Stering
Som första simhall i Sverige överväger det nu stängda äventyrsbadet i Husby att installera ett separat avloppsreningsverk för flera miljoner kronor. Orsaken är osedvanligt höga kvävehalter i badvattnet, eftersom många ungdomar badar med smutsiga kalsonger under badbyxorna.

Lennart Andréasson, fastighetschef på idrottsförvaltningen, har inte haft en rolig resa tillsammans med det nu åtta år gamla äventyrsbadet i miljonprogrammets Husby.

– Det var tänkt som ett kvartersbad som skulle rycka upp Husby med omnejd. Men det skulle snart visa sig att badet lockade folk från hela norra Storstockholm. Badet blev helt enkelt för populärt och överbefolkat, samtidigt som det var för litet, säger en luttrad fastig­hetschef.

Bara kort tid efter att badanläggningen för 85 miljoner kronor stod klar fick portarna stängas. Badet var felbyggt och vållade allvarliga problem för badgäster och personal.

Skanska fick plöja ner ytterligare ett tiotal miljoner kronor i en omfattande renovering. Efter det har badet öppnat och stängts åtskilliga gånger på grund av diverse akuta fel med rening av badvatten och luft.

Idrottsförvaltningen har under åren lagt ner runt åtta miljoner kronor på att åtgärda utrustningen, men i våras beslöt man att tills vidare stänga hela badet, inklusive den stora motionsbassängen, sedan problemen blivit akuta.

En större inspektion visade bland annat att de sex stora reningsfiltren måste bytas ut och att ventilationen måste byggas om, allt till en kostnad av två tre miljoner kronor. Fuktproblem upptäcktes på helt nya platser och omfattande provtagning visade att halterna av kväve i vatten och luft var onormalt höga.

– Kväve är mat åt bakterier och hög kvävehalt ger illaluktande luft och smutsigt vatten. Kvävet kommer från urin och svett. Vi har helt enkelt problem med folk som har smutsiga kalsonger under badbyxorna. Sedan sätter de sig i 38 grader varmt vatten i bubbelpoolen. Det är som att sitta i tvättmaskinens fintvättprogram och det vattnet använder vi hela tiden, säger Lennart Andréasson.

– Folk ska ha badbyxor på sig och inte praktisera klädsim.

Husbybadet har satt upp tydliga informationsskyltar, om kalsongförbud, på herravdelningen och har prövat med särskilda "kalsongvakter" som informerat om det lämpliga med att duscha före badet. Men vakter som försökt påtala det olämpliga i att bada i skitiga kalsonger har fått svaret att "vi vet var du bor", berättar fastighetschefen.

Nu ska beslut tas inom kort om inköp av ett speciellt avloppsreningsverk för att komma till rätta med smutsvattnet. En kostnad på ett par miljoner kronor som idrottsförvaltningen kommer att föreslå.

– Det finns inget bad i hela Sverige med ett sådant reningsverk. Vårt problem är att Husbybadet är för litet och för populärt. Andra äventyrsbad har också problem med smutsigt vatten, till exempel Eriksdalsbadet, men där är vattenomsättningen betydligt större, säger Lennart Andréasson.

Som om inte Husbybadet vållar nog med problem har Spånga sim- och idrottshall, dit simundervisningen från Husby fått flytta, drabbats av nya skador bara några månader efter en omfattande renovering i våras för över 20 miljoner kronor.

– Grundvatten tränger in i byggnaden och bassängen läcker. Vi utreder vad som har hänt, det går nog på garantin, säger en pressad fastighetschef.

Han suckar djupt när fallfärdiga Vanadisbadet på Norrmalm kommer på tal. Där krävs troligen en total renovering för mellan 50 och 100 miljoner kronor. Frågan är vem som ska betala det kalaset.

När Husbybadet åter kan öppna sina populära rutschkanor, bubbelbad och motionsbassäng vågar inte Lennart Andréasson sia om. Förhoppningsvis före jul, men säkert är det inte.

– Vi vill den här gången vara helt på den säkra sidan. Men vårt gym är i alla fall öppet, tröstar han sig med.

Simhall med problem

Husbybadet öppnades i mars 2000 och beskrevs som ett av stadens modernaste och häftigaste inomhusbad. Det kostade 85 miljoner kronor att bygga. Diskussioner fördes tidigt om att överlåta badet på privata händer, men så har det inte blivit. Badet är fortfarande i kommunal ägo.

Redan efter ett år upptäcktes de första felen och sedan har badet stängts för reparationer åtskilliga gånger. Nu krävs ytterligare långtgående åtgärder innan badet på nytt kan öppnas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.