Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Snabba hus till unga klara på rekordtid

Jenni Sokura, 26, har köpt i stort sett allting nytt till nya lägenheten i Västberga: säng, bord, stolar, husgeråd. ”Det är mitt första alldeles egna boende”, säger Jenny. Den fasta bokhyllan ingår i lägenhetsinredningen.
Jenni Sokura, 26, har köpt i stort sett allting nytt till nya lägenheten i Västberga: säng, bord, stolar, husgeråd. ”Det är mitt första alldeles egna boende”, säger Jenny. Den fasta bokhyllan ingår i lägenhetsinredningen. Foto: Marc Femenia

På rekordtid har 280 ungdomslägenheter byggts vid Västberga allé. Nu har de första hyresgästerna kommit på plats, endast ett och ett halvt år efter att bygglovet beviljades. Det är en tredjedel av normal byggtid.

För ett par timmar sedan hämtade Jenni Sokura, 26 år, ut nycklarna till ettan på dryga 30 kvadratmeter med balkong i Västberga. Närmast kom hon från sin mammas soffa.

Här ska hon bo med sonen Douglas, tre år.

– Det är mitt första alldeles egna boende, säger hon och ler förnöjt.

Därför har hon köpt i stort sett allting nytt till lägenheten: säng, bord, stolar, husgeråd.

Douglas pappa Viktor Hemlin är redan i färd med att skruva ihop Ikeasoffan som precis levererats. Jenni själv ställer in saker i den fasta bokhyllan som ingår i lägenhetsinredningen.

Om fyra år har jag samlat på mig en kötid på elva år och borde kunna få något mer permanent.

Läget är perfekt för Jenni och Douglas.

– Ett par hundra meter till mormor, gångavstånd till dagis och en liten bit till pappa, där Douglas bor varannan vecka.

Erbjudandet dök upp via bostadsförmedlingen och i mars anmälde hon intresse.

Det är fyra omaka aktörer som står bakom projektet med snabbproducerade bostäder för unga: Ett nytänkande byggföretag, en arkitekt som ritat lyxbostäder, ett av Sveriges största bostadsbolag samt – inte minst – organisationen jagvillhabostad.nu.

– Det var vi som tog initiativet, inledde ett samarbete med Svenska Bostäder och hittade en bra producent av husen, säger Irma Ortega, verksamhetschef på jagvillhabostad.nu.

Över 8 000 personer anmälde intresse för de 280 lägenheterna hos bostadsförmedlingen. Detta trots att kontrakten bara gäller i fyra år.

Foto: Marc Femenia– Jag var lite osäker till just det först, men om fyra år har jag samlat på mig en kötid på elva år och borde kunna få något mer permanent, säger Jenni Sokura (bilden).

Den som flyttar in i dessa tillfälliga bostäder får nämligen stå kvar i bostadskön.

Husen byggs på mark som ännu inte är detaljplanerad och beviljas därför tillfälliga bygglov fem år i taget. När byggloven går ut kan husen flyttas till en annan tillfällig plats. De ska hålla för ned- och uppmontering minst två gånger.

Konceptet med flyttbara lägenhetsmoduler har utvecklats av byggföretaget Junior Living som även bygger stommarna och lägenheterna åt Svenska Bostäder.

Lägenheterna tillverkas helt färdiga på en fabrik i Kungsör.

– Vi bygger lägenheterna vid 17 olika stationer, ungefär som en bilfabrik och producerar ungefär två lägenheter per dag, säger Jan Pettersson, vd och en av grundarna av Junior Living.

Cirka två lägenheter per dag tillverkas i fabriken. När de lämnar fabriken på lastbil är de fullt inredda med kompletta kök, badrum och förvaring. På plats lyfts de färdiga lägenheterna in i husstommen av betong med lyftkran. Vatten, avlopp och elektricitet kopplas på. Sedan är det bara att flytta in.

– När vi först fick den här idén handlade det om att bygga lägenheter för studenter som de kunde ta med sig i sin helhet om de flyttade till en annan stad.

Foto: Marc FemeniaSnabba husen byggs på tomter med tillfälliga bygglov för att kunna flyttas. Fler hus planeras. Foto: Marc Femenia

Arkitekt är Andreas Martin-Löf, som tidigare bland annat ägnat sig åt att bygga om industrilokaler i Stockholms innerstad till lyxiga bostäder. Han jämför byggsättet med ett vinställ, där husets stomme är själva vinstället och de färdiga lägenheterna som skjuts in på plats är vinflaskorna.

– Jag tyckte att det verkade spännande att göra något annorlunda. De här killarna på Junior Living hade en nyfikenhet. Många byggbolag är lite fega, säger han.

Första gemensamma projektet blev kvarteret Eda i Knivsta, där 124 bostadsrätter byggdes på sex månader. Därefter hörde Svenska Bostäder av sig. Och även i Västberga har det gått rasande snabbt.

– Det tog tolv månader att bygga 280 lägenheter och två år sedan den första servettskissen, säger Andreas Martin-Löf.

Tillsammans med jagvillhabostad.nu hölls workshops om hur lägenheterna skulle utformas.

– Det var ett kul samarbete som bland annat resulterade i att vi gjorde en avskild sovalkov så att det blev en 1,5:a i stället för en etta. De var väldigt säkra på att två personer skulle bo i lägenheterna, vilket visar sig vara rätt, säger han.

– Jag tycker att det är särskilt roligt att fyra så olika aktörer gått samman för att skapa något nytt.

Svenska Bostäder kallar konceptet för Snabba hus och har mycket positiva erfarenheter av projektet hittills.

– Det är första gången vi bygger på det här sättet. Fördelen för oss är att vi kan starta produktionen på plats med markarbeten och stommar samtidigt som lägenheterna byggs på en fabrik. Det blir ett väldigt effektivt sätt att bygga på, säger Peter Hamrén, projektledare för fastighetsutveckling på Svenska Bostäder.

Foto: Marc FemeniaI Västberga byggs det sammanlagt 280 ungdomslägenheter i Snabba hus-projektet. Foto: Marc Femenia

Husen i Västberga har byggts på en tredjedel av normal byggtid. Peter Hamrén understryker att även om Snabba husen är tillfälliga bostäder så håller de en mycket hög kvalitet.

– De uppfyller alla krav för bostäder och skulle lika gärna kunna stå där permanent, säger han.

Ann-Margarethe Livh (V) följer projektet i Västberga med ett särskilt stort intresse, både som bostadsborgarråd och ordförande för Svenska Bostäder

– Det här är ett av våra bästa och roligaste projekt där man kombinerar hög kvalitet, snabbt byggande och nya bostäder till unga.

Hur ser du på att lägenhetskontrakten enbart löper på några år?

– Man måste tänka nytt och annorlunda när bostadsbristen ser ut som den gör. Det här är en specialordning där hyresgästerna står kvar i bostadskön och samlar poäng samtidigt som de får ett boende. Det är ett sätt för ungdomarna att komma in på bostadsmarknaden, säger Ann-Margarethe Livh.

Förra veckan beslutade Svenska Bostäders styrelse formellt att bygga ytterligare Snabba hus på två adresser i Råcksta. Detaljplanen har dock redan tidigare överklagats av grannar.

– Planeringen är långt gången och överklagandet gjorde mig oerhört besviken. Vi hoppas ändå på att kunna bygga runt tusen lägenheter i Snabba hus under mandatperioden, säger Ann-Margarethe Livh.

Foto i text: Marc Femenia

Fakta.Snabba hus

I Västberga byggs det sammanlagt 280 ungdomslägenheter i Snabba hus-projektet. Det stora flertalet, 272 lägenheter, är ettor på 32 kvm med balkong och en månadshyra på 4 995 kronor.

Lägenheterna har parkettgolv, glaskeramikhäll, kaklat badrum och bredband. Samtliga lägenheter har balkong eller uteplats.

Snabba husen byggs på tomter med tillfälliga bygglov för att kunna flyttas. Fler hus planeras.

Lägenheterna har förmedlats av Bostadsförmedlingen. Åldersgränsen är 18–30 år.

Källa: Svenska Bostäder

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.