Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 03:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/snart-ar-det-fritt-fram-att-aka-skargardsbat-med-sl-kort/

STHLM

Snart är det fritt fram att åka skärgårdsbåt med SL-kort

Skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C) och trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M). Foto: Lars Lindqvist

Under förra året gick det att åka Waxholmsbåt med SL-kort under lågsäsong. Initiativet blev så populärt bland resenärerna att satsningen blir permanent från och med i höst. 

Rätta artikel

Våren och hösten 2018 var det möjligt att resa med Waxholmsbolagets båtar med ett vanligt SL-kort. Flera kundundersökningar visar att resandet med bil bland de tillfrågade resenärerna minskade i samband med införandet. Dessutom framkom att resenärerna använde båttrafiken som kollektivtransportmedel i större utsträckning.

– Besöken till olika verksamheter i skärgården ökade och det är viktigt eftersom de har små marginaler att förhålla sig till under lågsäsong. Vi vill ha ett levande lokalsamhälle för folk som vill hitta sin försörjning där man bor. Med utökade möjligheter att ta sig till skärgården gynnas därmed det lokala näringslivet, säger Gustav Hemming (C), skärgårdsregionråd. 

Från och med den 15 september görs satsningen permanent och giltiga periodkort från SL möjliggör alltså att resa med båt till bland annat Vaxholm, Nacka och Lidingö. Detta kommer varje år att vara möjligt från september till maj.

Kundundersökningar har visat att resandet med bil bland resenärerna minskade när det blev möjligt att åka med Waxholmsbolagets båtar med SL-kort. Foto: Lars Lindqvist

Förutom att få folk att välja båten i stället för bilen, få fler att ta sig ut i skärgården samt främja båtpendlandet lyfter Gustav Hemming upp att båtarna i mindre utsträckning behöver köra med tomma platser. Under försöksperioden uppgick antalet resor till 580.000, jämfört med 515.000 motsvarande period år 2017, vilket är en ökning med tolv procent. 

– Under lågsäsong är antalet resenärer mindre och båtarna har väldigt många lediga platser. Nu kommer båtarna att kunna användas bättre och effektivare även under lågsäsong, säger Gustav Hemming. 

Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) är även han positiv till satsningen. 

– Det är ett sätt att bygga upp någonting nytt och koppla samman skärgårdstrafiken med den övriga kollektivtrafiken. Vi är glada för att vi kan gå vidare med det här, säger han. 

Satsningen ledde under försöksperioden till ett intäktsbortfall på omkring 4,4 miljoner i minskade biljettintäkter hos Waxholmsbolaget. Regionen räknar med liknande siffror framöver.

– Men det blir ett mervärde av att skaffa ett SL-kort, säger Gustav Hemming.