Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 19:14 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/snart-kan-du-betala-med-swish-for-sl-biljetter/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Snart kan du betala SL-biljetter med Swish

De nya läsarna på spärrarna som kommer att installeras under 2018.
De nya läsarna på spärrarna som kommer att installeras under 2018. Other: Henrik Berglund

Från och med den första februari kommer man att kunna betala sina SL-biljetter med Swish - i alla fall om man reser med enkelbiljett. Dessutom kommer man att kunna blippa med telefonen för att ta sig in genom vanliga tunnelbanespärrar.

Kan mer skärmtid för själva spärrarna och mindre skärmtid för spärrvakterna vara lösningen på trängseln vid tunnelbanespärrarna? Det tror i alla fall trafikförvaltningen och Stockholms läns landsting.

Förändringsbenägna SL fortsätter att justera sina biljettsystem och spärrar. Den här gången är det mobilanpassning som gäller.

Tidigare har man antingen betalat sina biljetter med kontokort eller via faktura. Men från och med första februari försvinner möjligheten att betala på faktura. I stället kommer man även att kunna betala sina enkelbiljetter med hjälp av Swish i SL-appen.

Även periodbiljetter kommer att kunna betalas med Swish, men det måste man göra via SL:s hemsida.

Varför har ni inte gjort det här tidigare?

– Det kan man alltid säga när man pratar om hur, på vilket sätt och när man för in tekniska lösningar. Det viktigaste för mig är att när det finns nya smarta lösningar så måste vi fråga oss hur vi kan göra det enklare för resenärerna, hur vi kan göra det enklare att göra rätt för sig och hur vi kan göra för att utveckla biljettsystemet, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M). 

Utöver den nya betalningsmöjligheten kommer också spärrarna att byggas om under 2018. Tanken är att mobilbiljettsresenärerna ska kunna blippa sig in i bussen eller genom tunnelbane- och pendeltågsspärrarna på samma sätt som SL-kortanvändarna gör.

Bredvid spärrarnas blå avläsningsyta kommer det att finnas en grön yta där resenärerna kan läsa av mobilbiljetten. 

Syftet är dels att göra resandet enklare och dels att stävja plankandet i tunnelbanan, som SL ser som ett stort problem. Enligt SL har en stor del av plankandet möjliggjorts med falska biljetter, vilket också var en av anledningarna till att man tog bort sms-biljetterna under förra året. 

Kostnaden för utrustningen beräknas landa på 60 miljoner kronor. 

– En investering är alltid förknippad med kostnader. Men det går inte på driften utan är en investeringskostnad, säger Kristoffer Tamsons.

 

Fakta.Swish och mobilbiljetter

När? Swishbetalning är möjlig från 1 februari. Blippande med mobilen införs successivt under 2018.

Hur? Spärrarna får en ny läsare bredvid den gamla. På den blå rutan blippar man som vanligt sitt access-kort. På den gröna rutan blippar man med telefonen.

Varför? Väldigt många människor har mobiler och något färre har Swish.

Kostnad? 60 miljoner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.