Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Snittkostnad per konsult – 700 000 kronor i månaden

Other: Jessica Gow/TT

De flesta är födda mellan 1985 och 1993, och har inte jobbat som annat än konsulter.

Snittkostnaden per konsult från Boston Consulting Group för Karolinska var 700 000 i månaden. 

Missnöjet över användandet av konsulterna bland sjukhusets anställda är utbrett. 

Enligt det anonymiserade fakturaunderlaget som Karolinska universitetssjukhuset redovisat för DN har tio BCG-konsulter jobbat under perioden januari till juni i år. 

När DN frågat om vilka specifika konsulter som utfört arbetet har sjukhuset efter en vecka lämnat ut en namnlistan på nio personer – en person mindre än i fakturaunderlaget. Sjukhuset har inte kunnat svara på varför uppgifterna inte stämmer överens.

Snittkostnaden per konsult från BCG ligger på omkring 700.000 kronor i månaden. När DN gått igenom fakturor från konsultbolaget som nu används mest av Karolinska, ligger kostnaden för de mest seniora konsulterna på maximalt 320.000 kronor i månaden.

Enligt underlagen har konsulterna från BCG som standard jobbat 13 timmar om dagen – det vill säga 65 timmar per vecka. Enligt arbetstidslagen ska en maximal arbetstid inklusive övertid vara 48 timmar under en sjudagarsperiod. 

— Det gäller som regel om inte arbetsgivaren och de anställda avtalat bort delar av eller hela arbetstidslagen i ett kollektivavtal, säger Philip Thor, jurist vid Arbetsmiljöverket.

DN har sökt BCG:s Nordenchef Stefan Larsson för en intervju. Han har valt att svara via mejl och anger att konsulterna arbetar utan kollektivavtal. Han vidhåller dock att bolaget följer arbetstidslagen och att allt har gått rätt till i samband med faktureringen.

DN har pratat med flera som arbetat med konsulterna inne på sjukhuset, och många är kritiska till arbetet som de utfört.

När Läkarföreningen i mars genomförde en arbetsmiljöenkät framkom ett mycket lågt förtroende för sjukhusledningen. Endast 3 procent av läkarna svarade att de hade förtroende för sjukhusdirektören. Av stor betydelse för det låga förtroendet var hanteringen av Boston Consulting Group, som fått stort inflytande på sjukhuset. Konsulterna ansågs ha "blivit som ett filter mellan de anställda och ledningen".

Många DN pratat med anser att konsulterna är för unga och oerfarna, och saknar erfarenhet av sjukvård. En sjuksköterska på Karolinska, berättar för DN att en manlig konsult tagits in för att underlätta den tematiska omorganisationen som nu pågår, som marknadsförts av just BCG.

– Han var ung och betedde sig som en prao-elev. Det kändes som om han aldrig hade varit inne på ett sjukhus tidigare, och när han fick ta på sig gröna arbetskläder för att studera vårt arbetssätt på avdelningen sprang han runt och tittade sig i spegeln "Kolla, jag ser ut som en alien!". 

Sjuksköterskan har nyligen sagt upp sig och lämnat sjukhuset på grund av missnöje med arbetsvillkor, omorganisationen och ledningen.

För att få använda ett konsultbolag återkommande för kostsamma projekt krävs förnyad konkurrensutsättning. DN har begärt ut samtliga förnyade konkurrensutsättningar för BCG:s projekt, sammanlagt sex stycken mellan 2011 och 2017. 

Bedömningar från landstinget görs på en skala mellan ett till fem gällande pris, kompetens, erfarenhet och resurser, och vinnande blir det bolag som fått högsta sammanlagda poäng.

Trots att BCG flera gånger varit dyrare än sina konkurrenter och därmed fått lågt prispoäng, har bolaget i samtliga av de förnyade upphandlingarna fått högsta totalpoäng, tack vare landstingets bedömning av bolagets kompetens och erfarenhet.

DN har begärt ut dokumentation av BCG:s arbete på Karolinska i år, och fått ett 20-tal dokument, i form av exceldokument och powerpoints som visar framför allt omorganisation av it-system och flytt av vård in till Nya Karolinska.

Fakta.BCG-konsulterna på Karolinska 2017

Här är konsulterna som jobbat på Karolinska universitetssjukhuset mellan januari-juni i år från Boston Consulting Group, BCG, för en total summa av 27,7 miljoner inklusive moms:

 

1. Stefan Larsson, huvudansvarig konsult och senior partner på BCG.

Kostnad för Karolinska: 250 kronor i timmen, 6 timmar per dag.

Månadskostnad: 30 000 kronor

 

2. Man, 38 år, ansvarig projektledare vid BCG fram till juni.

Gick direkt från ingenjörsutbildning vid Linköpings universitet 2005 till att bli konsult vid BCG.

Kostnad för Karolinska: 2 800 kronor i timmen, 13 timmar per dag. 

Månadskostnad: 728 000 kronor.

 

3. Kvinna, 31 år, jobbade med "stöd för sjukhusets nya verksamhetsmodell" till i juni.

Gick direkt från Handelshögskolan 2012 till att bli konsult vid BCG.

Kostnad för Karolinska: 2 800 kronor i timmen, 13 timmar per dag.

Månadskostnad: 728 000 kronor.

 

4. Man, 24 år, jobbade med "utredningar och utvecklingsprojekt inom HR", till i juni.

Gick direkt från Handelshögskolan 2015 till att bli konsult vid BCG.

Kostnad för Karolinska: 2 600 kronor i timmen, 13 timmar per dag.

Månadskostnad: 676 000 kronor.

 

5. Man, 32 år, jobbade med "stöd till utveckling av informationsförsörjningsplattform" till i april.

Norsk läkare som jobbat som projektledare för BCG i Oslo 2014- augusti i år.

Kostnad för Karolinska: 2 600 kronor i timmen, 13 timmar per dag.

Månadskostnad: 676 000 kronor.

 

6. Man, 26 år, jobbade med "stöd till informationsförsörjningsplattform" till i februari.

Gick ut Handelshögskolan 2014, jobbade som junioranalytiker på riskkapitalbolag innan han började som konsult på BCG 2015.

Kostnad för Karolinska: 2 600 kronor i timmen, 13 timmar per dag.

Månadskostnad: 676 000 kronor.

 

7. Man, 32 år, jobbade med "stöd till lokalt utvecklingsarbete i ett av temana" till i mars.

Norsk läkare som började som konsult 2015 vid BCG i Oslo.  

Kostnad: 2 600 kronor i timmen, 13 timmar per dag.

Månadskostnad: 676 000 kronor.

 

8. Man, 26 år, jobbade med "stöd till masterdata etc", till i april. 

Utbildad industriell ingenjör och management från Kungliga tekniska högskolan och examen från London Business school innan han 2015 började som konsult på BCG.

Kostnad för Karolinska: 2 600 kronor i timmen, 13 timmar per dag.

Månadskostnad: 676 000 kronor.

 

9. Man, 26 år, jobbade med "stöd till fysisk allokering av vårdverksamhet i NKS" till i maj.

Utbildad industriell ingenjör och management från Kungliga tekniska högskolan

Kostnad för Karolinska: 2 600 kronor i timmen, 13 timmar per dag.

Månadskostnad: 676 000 kronor.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.