Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Snö och systerskap i backen ska få tjejer från Botkyrka att lyfta

Pepp, skratt och snö – och en rejäl dos mod blandat med nyfikenhet. Snö och Systerskap är föreningen som vill väcka unga tjejers intresse för vintrigt friluftsliv. Och samtidigt stärka självförtroenden och inspirera.

Mörkret faller, och kvicksilvret med det. Utanför skiduthyrningen i Flottsbro, Huddinges alpina centrum, står ett gäng taggade tjejer och kämpar skrattande med att få ner redan kalla fötter i sina slalompjäxor. Det är vardagskväll och hade inte Nancy Bjerregaard och Nina Wertholz för ett drygt år sedan startat den ideella föreningen Snö och Systerskap så hade de fjorton tjejerna från Huddinge och Botkyrka förmodligen hängt hemma i lägenhetsvärmen.

– Bara att komma ut och njuta av vintern en vardagskväll. Det är så lätt att fastna hemma i soffan fastän det är underbart ute, konstaterar Nancy Bjerregaard och tittar sig omkring i den frostnupna, upplysta omgivningen vid den istäckta Albysjöns strand.

Efter att hela gänget fått på sig all utrustning och rättat till hjälmarna är det lystring som gäller. Tre instruktörer från Friluftsfrämjandet står till ”systerskapets” förfogande i kväll och det går inte att ta miste på entusiasmen.

– Man vill ju alltid bli bättre och här lär vi oss av varandra. Den gemenskapen är värd massor, säger Nicole Eriksson, 19 som redan åkt en del skidor.

För Fatima Cruz, 20 och Valentina Novkova, 18 är det dock i princip första gången – om inte på hal is så på kall snö.

– Okej, jag har testat en gång med skolan. Men det här känns mer på riktigt, skrattar Fatima och får hjälp med att stampa i pjäxan ordentligt i bindningen.

I det här gänget står prestigelösheten högt i kurs.

– Hur bromsar man? frågar Valentina.

– Det känns väldigt trångt och tungt med pjäxorna, ska det vara så? undrar Fatima.

Båda får snart svar på sina frågor och en kvart senare tar de för första gången knappliften upp i barnbacken – nästan helt utan problem.

För Nancy Bjerregaard är det rent njutning att få vara med. Hon är själv uppvuxen i Alby och berättar att hon saknade kvinnliga, friluftsälskande förebilder när hon växte upp. Särskilt skidåkningen uppfattar hon som en ”killgrej” där stämningen lätt blir grabbig.

– Så jag och mina två vänner bestämde oss för att starta en förening, just för att unga tjejer i Huddinge och Botkyrka ska få chans att upptäcka hur kul det är att åka skidor och hur gemenskapen runt omkring kan stärka både ens självkänsla och drivkraft.

Från och med nu ses gänget varje tisdag för att åka skidor, helt gratis. Föreningen har lyckats skaffa sig sponsorer: Botkyrka kommun, Flottsbro och Friluftsfrämjandet stöttar, men också ett privat företag. Förra året avslutade de vintern med att åka till Idre och åka skidor en hel vecka. Genom att gemensamt planera och skaffa finansiering kunde alla hänga med utan att betala en krona.

– När vi ses en gång i veckan handlar det lika mycket om att vi som är lite äldre peppar och stöttar tjejerna att ta egna initiativ och visa att det faktiskt är möjligt att driva igenom idéer själv, förklarar Nancy Bjerregaard.

Deras workshops utanför pisterna tar upp teman som normkritik och självkänsla. Allt syftar till att stärka och lyfta.

– Det behövs. Killar tar i nästan alla sammanhang större plats, konstaterar Nicole Eriksson.

Yasemin Palamut, 18, håller med:

– Men tillsammans blir vi tjejer definitivt starkare.

Fakta. Det här är Snö och Systerskap
Nancy Bjerregaard

En ideell förening för tjejer. Syftet är att få dem att upptäcka skidåkning.

Föreningen riktar sig till tjejer mellan 15 och 20 år som bor i Botkyrka och Huddinge.

På längre sikt hoppas initiativtagarna Nancy Bjerregaard, Nina Wertholz och Sanya Kukuzovic att deltagarna ska bli mer aktiva, starta egna föreningar och driva egna projekt.

Framför allt hoppas de att deltagarnas intresse för friluftsliv ska ha väckts.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.