Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Snöoväder stoppar bussar och tåg i Stockholm

Tröstlös väntan på bussen vid busstoppet för ett par veckor sedan.
Tröstlös väntan på bussen vid busstoppet för ett par veckor sedan. Foto: Johan Nilsson / Scanpix
Stora delar av busstrafiken i Storstockholm ställs in under fredagsmorgonen på grund av snöovädret. Även enstaka avgångar i pendeltågstrafiken ställs in under morgonen och förmiddagen på grund av problem med framkomligheten. Dessutom rekommenderar Trafikverket bilister att inte ge sig ut på vägarna.

– I stort sett all busstrafik i hela länet står still just nu. Så fort vägarna blir plogade och farbara så kommer trafiken igång igen, säger Jesper Pettersson, pressansvarig på SL, till DN.se vid 7.15-tiden på fredagsmorgonen.

Även pendeltågstrafiken drabbas av stora förseningar. De extrainsatta tåg som normalt förstärker trafiken under morgonrusningen kommer inte att sättas in i trafik på fredagen.

I tunnelbanan står gröna linjen mellan Globen och Hagsätra still, men där är orsaken ett kabelbrott.

För bilister i Stockholms län har Trafikverket gått ut på med en rekommendation om att inte ge sig ut på vägarna.

Vädret orsakar även förseningar i flyget i Stockholmsområdet. På Arlanda används bara en landningsbana för att personalen ska kunna röja undan snön och där kan det bli förseningar på upp till två timmar. Även snabbtåget Arlanda Express som går mellan Stockholm och Arlanda har också drabbats av störningar. En igensnöad växel orsakar förseningar på upp till 20 minuter.

På Bromma flygplats får resenärer räkna med förseningar på upp till en halvtimme. Skavsta flygplats som tvingades stänga under torsdagen på grund av vädret drabbas av flera förseningar i dag. Två plan som skulle lyfta på morgonen är försenade till lunchtid, eftersom de står på Arlanda på grund av att det inte gick att landa på Skavsta i går.

I Stockholms län med omnejd ställde SL in nästan all busstrafik redan under torsdagskvällen, både i innerstaden och ytterområdena. De få busslinjer som hölls i gång räknade med stora förseningar.

På fredag förmiddag var alla tillgängliga snöröjare ute för att få undan snön som fortfarande föll ymnigt. Sophämtningen i Stockholms stad har problem och alla sopor kommer inte att kunna hämtas under dagen. Sophämtarna kommer fortsätta köra under helgen för att alla sopor ska komma till sin rätta plats.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.