Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 14:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/snorojare-i-stockholm-fick-betalt-for-dumpning-med-golfbil/

STHLM

Snöröjare i Stockholm fick betalt för dumpning med golfbil

Foto: Nicklas Thegerström

Entreprenörerna som röjde snö i Stockholm i vintras tog betalt för mer kubikmeter snö än vad lastbilarna hade utrymme till och snöutlastningar skedde så tätt som med noll minuters mellanrum, visar en granskning. Pengar betalades ut för dumpningar som ska ha utförts med personbilar – och en golfbil.

Rätta artikel

Det visar den granskning som en revisionsfirma gjort av snöröjningen, rapporterar SVT Stockholm.

De märkliga omständigheterna har lett till att Stockholms stad polisanmält de tre entreprenörerna Svevia, Peab och Tylömarks.

Många stockholmare klagade i vintras på hur snöröjningen och halkbekämpningen sköttes och när stadens trafikkontor tittade närmare på saken visade kontroller att röjningen inte skett som den skulle. Revisionsfirman har nu granskat registreringsnumren på de fordon som skött forsling och dumpning av snön – totalt 10.000 lossningar i veckan.

Entreprenörer har bland annat tagit betalt för 23 kubikmeter snö per utlastning trots att Transportstyrelsens registreringsuppgifter visat att flakvolymen på fordonen i vissa fall varit nästan hälften så stor. Därutöver har fordon som helt saknar möjlighet att dumpa snö fått ersättning.