Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Snöröjningen har fungerat bra”

Snöhög i södra Stockholm.
Snöhög i södra Stockholm. Foto: Jonas Lindkvist

Stockholms stad betalar 160 miljoner kronor för att få plogat i stan. Enligt bolagen som sköter snöröjningen har det fungerat bra. Problemet är datumparkeringen.

Peab och Svevia är de två bolag står bakom snöröjningen i Stockholm stad. I upphandlingen med Trafikkontoret har de ansvar för att hålla vägnätet framkomligt på vintertid.

Som DN berättade på torsdagen har det vällt in tusentals klagomål till Trafikkontoret om hur illa plogningen har skötts efter förra veckans snöoväder. Folk har upprörts över att de inte har tagit sig fram på grund av allt snömodd.

Men kritiken är inget som snöröjarna håller med om. Till DN hävdar båda bolagen att de anser att det har fungerat bra.

– Visst finns det fläckar som men det har gått enligt våra planer i stort sett, säger Nils Balstedt, entreprenadingenjör på Svevia.

Där har man ansvar för snöröjningen i fyra områden, Spånga Tensta, Rinkeby, Hässelby, Vällningby, Bromma, Enskede, Årsta, Vantör och delar av Älvsjö. Peab har ansvar för innerstan, Farsta, Skarpnäck, Liljeholmen, delar av Älvsjö och Årsta.

Enligt Trafikkontoret kommer man att analysera vad som är orsaken till att man inte har hunnit snöröja i den takt som var tänkt I år.

Men enligt entreprenörerna går det inte att göra arbetet vare sig fortare eller på annat sätt. Dessutom tar det mer tid när man tvingas forsla bort snön vid kraftiga snöfall.

– Systemet är så att det tar en vecka på grund av datumparkeringen. Bilarna är ett hinder och det är först när de är borta som man kan städa gatan, men nu börjar vi komma igenom, säger Lars Thiberg, vd Peab för drift och underhåll I Stockholm.

Det är heller inte en resursfråga. Kontraktet med staden fungerar som ett gummiband. Entreprenörerna får betalt efter hur mycket snö som röjs. Trafikkontoret beslutar vilka gator som ska prioriteras och var man ska anlägga snövallar.

– Vårt anbud är 20,5 miljoner per år för tio snöfall och då ingår även sopning på sommaren. Snöar det mer en vinter tillkommer en summa, säger Nils Balstedt.

Peab ser heller inga brister i upphandlingen.

– Nej, det tycker jag inte. Vi sätter in de timmar det tar och gör en planering för vilka maskiner det behövs för att det ska vara körbart på gatorna, säger Lars Thiberg.

Söderort är en av de områden som har haft flest klagomål. Förklaringen enligt ansvariga är att det föll mer snö där jämfört med övriga Stockholm.

På Peab försäkrar de att man nu är ikapp med snöröjningen i hela stan. Några klagomål de senaste dagarna känner man inte till.

– Det är förvånande för nu har det gått en vecka. Men det är bara att beklaga om det är så, säger Lars Thiberg.

I Skarpnäck är upprördheten stor och där har politikerna beslutat att utkräva vite av Peab.

– Om man inte sköter det man sagt får man betala för det. Snöröjningen är generellt dålig, men vi i Söderort känner oss satta på undantag, säger Ewa Larsson, vice ordförande i Skarpnäcks stadsdelsnämd och ledamot I Stockholms stads komfullmäktige (MP).

Dessutom vill politikerna återta ansvaret för vinterhållningen på stadsdelen. Och att alla gator är plogade håller inte Ewa Larsson med om.

– Det är fullständigt kaos fortfarande för att de inte är plogat. Peab är välkomna hit och titta, säger Ewa Larsson.

Stadens budget för årets snöröjning är 160 miljoner kronor, för bortforslingen av snön tillkommer cirka 40 miljoner kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.