Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Snöröjningen kommer från norr

När nöden är som störst kommer hjälpen från norr. Just nu rullar sex lastbilar med släp från Umeå mot Stockholm för att hjälpa till med snöröjningen. En liten men viktig hjälp, säger Dick Örn på Bellmans åkeri.
 

Det var i torsdags när en säljare vid Bilfrakt i Umeå jagade nya kunder som han fick napp i Stockholm. I vanliga fall kör företagets lastbilar grus under sommarhalvåret, på vintern är uppdragen färre och en del bilar kan bli stående.

– Men i torsdags fick vi kontakt med Stockholm stad och där ville de ha hjälp med att få undan snön som de inte hinner transportera bort själva, säger Pelle Kriström på Bilfrakt.

Redan vid lunchtid på fredagen kunde sex lastbilar med släp och två förare i varje bil ge sig av mot Stockholm där chaufförerna kommer att jobba 16 timmar om dygnet i en vecka för att bistå snödrabbade stockholmare.

Det gick snabbt för er att komma iväg?

– Om man är i den här branschen så gäller det att ha full tank och vara beredd dygnet runt, säger Pelle Kriström.

Är det ingen risk att umeåborna kommer att sakna era tjänster?

– Nej, här har vi haft en normal vinter än så länge och det finns kapacitet så att det räcker också till oss. Ingen kommer att bli lidande i Umeå. 

I dag kör ett par hundra lastbilar snö från centrala Stockholm. Av dessa kommer upp emot 150 från Bellmans åkeri där Dick Örn är vd:

– Många av dessa bilar kommer från företag som vi anlitar från andra kommuner men ytterligare sex från Umeå är mycket viktiga. Om de kör tvåskift så kan de flytta bort 100 lass snö om dagen, säger han.

Dick Örn räknar med att det kommer att ta cirka en vecka att få bort snön från Stockholms gator:

– Det är ett svårt jobb men vi har städgator som gör att vi kommer åt, står det en bil i vägen så måste den bogseras bort och det finns beredskap med bärgare. Vi är också medvetna om att det finns bilar som har svårt att ta sig ut eftersom de är inplogade och det får vi försöka att ta hänsyn till.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.