Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-25 11:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/snosatra-omradet-som-stockholms-stad-tappade-greppet-om/

1 min 39 sek. Delar av Snösätra industriområde jämnas med marken och en annan har helt stängts av.
STHLM

Snösätra – området som Stockholms stad tappade greppet om

I flera år tittade Stockholm stad bort medan Snösätra industriområde å ena sidan förföll och å andra sidan utvecklades till en internationellt uppmärksammad och levande graffitiutställning.

Nu har delar av området jämnats med marken och en annan har helt stängts av.

Ett slags epok har därmed gått i graven. Skattebetalarnas nota är ännu skriven med osynligt bläck.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 12 Percy Mickelsson har under en tid bott gjort ett av Snösätras svartbyggen till sin bostad. Nu är han avhyst och misstänks för olaga intrång.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 12 Tidigare i november började det brinna i en övergiven husvagn på området. Branden spred sig snabbt. Räddningstjänsten bekämpade branden i flera timmar.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 3 av 12 Av det som en gång var ett hyfsat uppstyrt upplagsområde har det blivit ett skrotupplag. Här har polisen hittat mycket stöldgods genom åren – bilar, båtar, motorcyklar.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 4 av 12 Den här gården arrenderas på pappret av Enskede-Årstas stadsdelsförvaltning. Här målades det fritt fram till för en dryg vecka sedan då området spärrades av.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 5 av 12 Snösätra gör i dag skäl för epitetet kåkstad. Stadsbyggnadskontoret tycks ha tappat räkningen på alla svartbyggen.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 6 av 12 Kring 2014 började Stockholms graffitimålare hitta till Snösätra. Med åren kom området att bli en jättelik och ständigt föränderlig graffitiutställning med internationellt renommé.
Foto: Fanni Olin Dahl/TT
Bild 7 av 12 Besökarna som kommit för att ta del av graffitin i området har kommit från hela världen. Inne på områdets icke tillståndsgivna café prickas de av. Sedan rivningen inleddes ser besökskartan ut så här.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 8 av 12 Reggaeartisten Eek-a-mouse från Jamaica besöker Snösätra sommaren 2020 för att spela in en musikvideo till låten ”We are the Fungi”. Här står han framför ett specialmålat graffitiverk av Mark Alright.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 9 av 12 Under några år har pensionären Torleif Cederstrand på eget initiativ skött sophanteringen i Snösätra. Han anser att stadens ointresse lett till förfallet och de konflikter uppstått i Snösätra.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 10 av 12 Junior Lindgren, som sitter i styrelsen för Kulturkvarter Snösätra, var en av många som protesterade mot rivningsplanerna utanför Stockholms stadshus i augusti.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 11 av 12 Kulturarbetarkollektivet Snösätra hoppas ännu att den norra delen av området kan bli en kulturpark där graffitin får blomstra.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 12 av 12 Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).
Foto: Fredrik Funck