Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Social mataffär öppnar igen – i Järfälla

Foto: Erik Simander

I höst öppnar Stadsmissionen sin sociala matbutik igen. Den här gången blir det i Veddesta i Järfälla.

– Den här idén var för bra för att elda upp, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Matmissionen i Rågsved öppnade i december 2015, men brandskadades efter tre månader och kunde aldrig återställas. Nu öppnar Stadsmissionen butiken igen – i Järfälla.

Vid branden hade butiken 1.200 medlemmar. Matmissionens medlemmar får handla varor till en tredjedel av det vanliga butikspriset, eller mindre. För att bli medlem krävs att man har något av följande: försörjningsstöd, etableringsersättning, aktivitetsersättning, aktivitetsstöd, garantiersättning, garantipension, dagersättning från Migrationsverket eller sjukpenning, sjukersättning, A-kassa, pension eller lön som understiger 8 700 kr/mån efter skatt.

– Alla är välkomna att handla hos Matmissionen, även om vi främst vänder oss till våra medlemmar som lever i en utsatt ekonomisk situation, säger Johan Rindevall, verksamhetsledare för Matmissionen på Stockholms Stadsmission.

Läs också: Misstänkt mordbrand mot matbutik för fattiga

Tanken med butiken är att skapa ekonomiskt utrymme för människor i ekonomisk utsatthet, möjliggöra arbetsträning i butik och bidra till att minska onödigt matsvinn.

Den nya butiken finns från september i Willys gamla lokaler i Veddesta som ligger nordväst om Barkarby i Järfälla kommun. Den kommer inte ha ett fullt sortiment som en vanlig butik, utan säljer de varor som det för tillfället är överskott på. Axfood, med matkedjor som Willys, Hemköp och Axfood Snabbgross, är medgrundare till Matmissionen.

Upp till 20 personer kan ges en chans att komma tillbaka till arbetslivet genom att jobba i butiken. De som arbetstränade i Matmissionen i Rågsved erbjuds att återvända.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.