Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-13 20:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/socialborgradet-i-stockholm-vill-se-hardare-straff-for-gangkriminella/

STHLM

Socialborgarrådet i Stockholm vill se hårdare straff för gängkriminella

Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholms stad,
Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholms stad, Foto: Josefine Stenersen

Jan Jönsson, (L), socialborgarråd i Stockholms stad, anser att rättsväsendet borde straffa gängkriminella hårdare.

– Om det bara blir korta straff så kan inte socialtjänsten se effekten i områdena där det varit problem, säger han.

DN har tidigare i veckan rapporterat om ett tjugotal personer från de ledande nätverken i Stockholmsregionen har gripits som en del av den internationella insatsen Trojan Shield.

Stockholmspolisen har den senaste tiden varit mycket framgångsrik i kampen mot gängen. Därtill har flera juridiska mål, inte minst den stora rättegången mot 30 personer med kopplingar till det så kallade Vårbynätverket, slagit hårt mot nätverken.

Robert Karlsson, biträdande regionpolischef, har dock tidigare berättat för DN att det resultatrika arbetet riskerar att öka våldet tillfälligt. När ledarskiktet i ett kriminellt nätverk slås kan ett maktvakuum uppstå, något som ofta leder till en kamp om vem som ska ta över ledarrollen, med skjutningar och andra våldsbrott som följd.

Några extra resurser från socialtjänstens sida för att stoppa nyrekrytering till de kriminella gängen i Stockholmsområdet, har inte satts in efter Trojan Shield-operationen.

– Socialtjänstens arbete är mer ett långsiktigt arbete, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L).

I och med att ett flertal personer gripits rubbas gängens hierarki. Hur förberedd är socialtjänsten på att det skulle kunna ske nya rekryteringar?

– Socialnämnden fördelade nyligen ut 33 miljoner till stadsdelar med utsatta områden. Det ska gå till förstärkt fältarbete och att flera av stadsdelarna ska kunna placera socialsekreterare på polisstationerna, säger Jan Jönsson.

Han tillägger att pengarna även ska gå till extra resurser i skolan där socialarbetare ska arbeta tillsammans med skolornas elevhälsor. När ett omfattande tillslag sker blir det rörelse inom gängmiljön. Men för grovt kriminella personer som står på tur för att komma upp i hierarkin har socialtjänsten svårt sätta in förebyggande insatser, menar Jan Jönsson. Den gruppen av individer har enligt socialborgarrådet ofta hamnat för djupt i kriminalitet för att de ska kunna nås av insatser.

– De är så långt nergångna i kriminaliteten och vår målgrupp är den yngre generationen.

Jan Jönsson anser att straffen borde skärpas för grova brott kopplade till kriminella nätverk. Längre straff ger en positiv inverkan på närsamhället, framhåller han.

– Om det bara blir korta straff så hinner socialtjänsten och skolan inte få effekt på det förebyggande arbetet förrän personerna är ute igen och härjar. Vill man få effekten att stoppa rekryteringar måste de vuxna som är ledande inom gängen hållas borta.

Vad har ni för ansvar?

– Det är ett för dåligt arbete som bedrivits i många år, i kombination med att socialtjänstens och skolans arbete inte har nått fram till individerna när de var unga.

Ämnen i artikeln

Gängvåld
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt