Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Socialdemokraternas löfte om bostäder till unga sågas

Anna König Jerlmyr, gruppledare för Moderaterna i Stockholms stad, är kritisk till Socialdemokraternas utspel.
Anna König Jerlmyr, gruppledare för Moderaterna i Stockholms stad, är kritisk till Socialdemokraternas utspel. Foto: Christine Olsson/TT

Socialdemokraternas utspel om en flytta hemifrån-garanti för unga får kritik av oppositionen.

– En ny kö löser inte bostadsproblemet och det ställer grupper mot grupper, vi vill att alla ska ha lika möjligheter att få en bostad och för det krävs nationella blocköverskridande åtgärder, säger Anna König Jerlmyr (M).

Socialdemokraterna i Stockholms stad går till val på en flytta hemifrån-garanti. Omkring 800 lägenheter i bostadskön öronmärks varje år för 18–25-åringar.

– En egen bostad betyder både trygghet och frihet, ett eget liv, sa finansborgarrådet Karin Wanngård (S), till DN.

Men utspelet tas inte väl emot av oppositionen, som menar att åtgärden skulle få liten effekt.

– Bara en av hundra lägenheter med billigare hyra än ungefär 7000 i månaden går till unga mellan 18 och 24. Samtidigt så visar SCB:s preliminära siffror att byggtakten halverats i Stockholm det senaste året. Att Socialdemokraterna nu gör utspel om bostadsgarantier tyder snarare på att de tidigare löftena om lägenheter med billigare hyra var just tomma löften, säger Lotta Edholm (L) oppositionsborgarråd och gruppledare i ett pressmeddelande. 

Karin Wanngård har tidigare sagt att de inte räknat på exakt hur många som kan tänkas komma att omfattas av garantin.

Läs mer: 52 vuxna samsas i ett kollektiv på Östermalm 

 – Men det blir inte så att 10.000 ungdomar kommer att vilja omfattas av garantin. Alla vill inte bo i en hyresrätt i Stockholm, en del pluggar i en annan stad, alla står inte i bostadskön, och så har vi alla parrelationer.

För att komma tillrätta med bostadsbristen vill Liberalerna bland annat bygga mer, korta handläggningstiderna för nya bostäder och släppa in fler aktörer som har koncept för hur man kan kapa kostnader.

– Så skapar vi förutsättningar att attackera problemet vid roten istället för att bara ansa bladen. Fler bostäder som kan byggas snabbare och mindre byråkrati för att bygga, flytta och hyra ut är rätta vägen för att fler ska kunna få en bostad i Stockholm, säger Lotta Edholm.

Även oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) är kristik:

– Wanngård låter som Tage Erlander; som att ytterligare en kö skulle lösa bostadsproblemet. Den här retoriken har sossarna haft i flera decennier, samtidigt som vi har en bostadskö som bara växer och allt fler unga som bor hemma.

Läs mer: Trångboddheten ökar i Stockholm och lägenheterna krymper 

König Jerlmyr vill ”ta ett nytt grepp kring bostadspolitiken” där man ser över reformer, amorteringskrav och regeländringar för att skapa en ökad rörlighet på bostadsmarknaden och fler lägenheter till unga och äldre. Ett sätt att nå dit, menar Moderaterna, är att halvera tomträttshyran för ettor för att stimulera byggandet, ha markanvisningstävlingar baserade på hur hög hyran ska vara och sänka kraven på små bostäder, till exempel att badrummet ska vara av en viss storlek.

– Vi anser att kraven ska tas bort för lägenheter under 30 kvadrat för att byggandet ska bli enklare och billigare. 

Dessutom vill man satsa på kollektivboende, som utöver bostadsbristen också är ett sätt att minska problemet med ofrivillig ensamhet bland äldre.

– En ny kö löser inte problemet och det ställer grupper mot grupper, vi vill att alla ska ha lika möjligheter att få en bostad och för det krävs nationella blocköverskridande åtgärder. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.