Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Socialministern kritisk till utredningen: Viktigt med transparens

Socialminister Annika Strandhäll (S).
Socialminister Annika Strandhäll (S). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Socialminister Annika Strandhäll (S) ser allvarligt på felen i utredningen som ligger till grund för att centralisera större delar av svensk sjukvård.

Om att BCG agerat inofficiell rådgivare säger hon:

– Självklart är det viktigt att det är transparent vilka som har deltagit i arbetet. Det är utredarens ansvar att så sker.

Med anledning av de brister i utredningen som framkommit i SVT:s ”Dokument inifrån”, uppger Strandhäll till DN att regeringskansliet inte längre kommer att använda siffran ”500 döda”, som enligt utredningen kan räddas per år om svensk vård centraliseras.

– Jag blir upprörd när det finns tydliga tecken på allvarliga fel i siffror som räknats fram av en statlig utredning. Vi måste kunna lita på kvaliteten i utredningar. Det här visar på vikten av att ha ordentliga analyser inför varje enskilt beslut. Viss vård ska koncentreras, men verkligen inte all vård vilket heller aldrig har varit inriktningen från vår sida.

Vad anser du om BCG:s inofficiella deltagande i utredningen?

 – Offentliga utredningar som den Måns Rosén ledde är fristående myndigheter. Vilken extern hjälp utredningen tog i sitt arbete, och hur kvaliteten säkras i den hjälpen, är något som Måns Rosén måste svara på. Självklart är det viktigt att det är transparent vilka som har deltagit i arbetet. Det är utredarens ansvar att så sker, skriver Strandhäll.

Hon vill förtydliga att regeringen inte lade fram sin proposition endast utifrån utredningens beräkningar, utan att grunden är bredare än så.

Läs mer: BCG inofficiell rådgivare i kritiserad utredning om centralisering 

– Regeringen valde för övrigt att inte gå vidare med alla förslag som utredningen lade fram. Socialstyrelsen ska till exempel inte ge rekommendationer till landstingen om specifika beslut om koncentration på regional nivå.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.