Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/socialtjanst-tros-ha-lurats-pa-miljonbelopp/

STHLM

Socialtjänst tros ha lurats på miljonbelopp

Flera personer misstänks ha lurat till sig över sex miljoner kronor i försörjningsstöd från socialtjänsten i Södertälje, rapporterar Hem och Hyra. Tidningen har gått igenom tretton polisanmälningar från socialtjänsten från 2019 som visar att det rör sig om belopp mellan 88.000 och 771.000 kronor. I ett fall misstänks fusket ha pågått i 17 år.

TT Text

Anmälningarna gäller bland annat skenskilsmässor, där gifta par uppgett att de skilt sig och sedan sökt bidrag som ensamstående. I flera fall har personer sökt bidrag samtidigt som de jobbat och även drivit företag.

En kvinna står åtalad misstänkt för grovt bidragsbrott och socialtjänsten i kommunen kräver henne på 564.000 kronor. Enligt tidningen är kvinnan sjukskriven på heltid och har bland annat svårt att röra sig, men filmer och bilder på Facebook visar hur kvinnan rör sig obehindrat.

Södertälje kommun har satsat på att komma åt fuskare, men uppger att kommunerna måste bli tuffare.

– Generellt så tycker jag att många kommuner är flata mot de som fuskar, konsekvensen är att pengarna inte går till rätt personer, säger Anna Flink vid Södertälje kommun till tidningen.

Läs mer: Facket varnar: Ökat tryck på socialtjänsten när arbetsförmedlingar läggs ner